21-07 tm 27-07 Zweden

Voordat we naar Zweden rijden maken we nog even een tussenstop. Eerst om even flink boodschappen te doen, want Zweden schijnt super duur te zijn. De tweede stop is in Kopenhagen. Daar moet als het goed is een lpg vulpunt zijn. In Zweden schijnt het vullen ook wel goed te kunnen, maar we willen de fles zo snel mogelijk vol hebben. Eenmaal aangekomen bij de gaswinkel, worden we vriendelijk geholpen door een meneer en natuurlijk kan hij onze tank vullen. We zijn helemaal opgelucht. Hij vertelt dat er in Denemarken maar 2 vulpunten zijn voor lpg gas. We vragen of hij misschien ook onze andere fles kan vullen, maar dat kan hij niet. Dat is een Nederlandse primagaz en die mogen niet gevuld worden. 

Ik sta er niet zo blij ben, maar was het wel hoor.

We gaan weer blij en met volle fles op pad. Via park4night heb ik nog een adres gevonden, in Kopenhagen, van een man, die iedere gasfles vult die hij tegenkomt. We zouden super blij zijn als onze losse gasfles ook gevuld wordt, want die gebruiken we voor de skottel. We gokken het erop en rijden erheen. Het adres zit toch vlak voor de Orsundbrug.

Het is stiekem nog best een stukje om, want we rijden langs een boulevard. Het is er hartstikke druk en er is een festival. Als we er aan komen dan ziet het er zo crappy uit. We durven haast het terrein niet op te gaan, maar Tim gaat toch ff kijken. Er loopt een man met een glazen oog en hij zegt niet veel, maar jij wil wel onze fles vullen. Ook al lijkt het erop dat hij het voor het eerst doet, want hij kijkt steeds opnieuw naar de fles. Na 20 minuten loopt Tim met een volle fles het terrein af. Yes 2 volle gasflessen. Voordat we de brug op rijden tanken we ook nog even de tank vol, want de diesel is zeker weten duurder in Zweden. Topzwaar rijden we de brug op.

Ik mis het grensbordje van Zweden, die stond ergens op de brug, maar dit is de Orsundbrug

Aan het eind van de brug staan de tolpoortjes weer en deze keer springt het lampje op groen en werkt ons geregistreerde kenteken wel. Ik heb daar ook wel even extra mijn best voor gedaan. Ik heb ze gemaild en mijn beklag gedaan dat de info over de tol voor de bruggen mega onduidelijk is en misleidend, want ik had echt gelezen dat het voor beide bruggen zou werken. De klantenservice is zo vriendelijk geweest om voor ons een kastje, de bro Bizz, klaar te leggen op kantoor, zodat we op de terugweg ook op de andere brug met korting kunnen rijden. Na de tol rijden we dus eerst langs het kantoor en daarna gaan we een plekje zoeken. Als we van het parkeer terrein afrijden, maakt Tim een klein foutje. Hij zit met achteruit rijden zo op het aanhangertje te letten, dat hij vergeet om de kont van de camper in de gaten te houden en die kont van ons schaaft langs een hek. Klabeng! We springen snel de camper uit en gelukkig staat het hek nog overeind. Helaas hebben we zelf wel wat schade. Er is een afwerk strip van de camper gesprongen en een plastic kap zit scheef. De strip leggen we in de camper en de kap zetten we met een schroefje snel weer vast. Later moeten we nog maar even goed kijken. We rijden een stukje naar het zuiden waar een parkeerplaats is waar we mogen slapen. Daar aangekomen vinden we het helemaal niks. Het is gewoon een grote kale parkeerplaats. Niet ons ding, dus ik zoek even verder op de app en vind er nog een, maar het is wel nog even een half uur rijden.

Het is even niet anders, dus we rijden weer verder. Eenmaal daar is de parkeerplaats prima. Het is een bossig parkeerterrein en er zit een tennisbaan met toiletten en een waterkraan. In de verte horen we de zee ruizen. Alleen de parkeerautomaat is onduidelijk. Parkeren kost 12 kronen per uur tot 18:00. Wist je trouwens dat wij geen idee hadden dat ze hier met kronen betalen. Toen we Denemarken inreden en het eerste bord zagen met kronen erop waren we echt verbaasd haha. Wij dachten hier gewoon met de Euro te kunnen betalen. Nou ja kronen dus. In Denemarken Deense kronen en hier Zweedse. De koers is net ff anders, maar het scheelt niet zo veel. Terug naar het parkeren. 12 kronen (~€1,20) per uur en het was al 16:00uur dus met twee uurtjes waren we klaar. Maar het was nog een tarief, het caravan tarief en dat was 250 kronen (~€25,- ) voor 24 uur. Geen idee of ze daar ons ook mee bedoelen, maar het prijsverschil is nogal groot. We besluiten voor de 12 kronen te gaan, maar dan moeten we wel de wekker om kwart voor 8 zetten, want vanaf 8 uur smorgens moet je weer betalen.

Als we dat allemaal geregeld hebben gaan we op onderzoek uit. We gaan de zee zoeken. Het zal niet moeilijk zijn want we zien duidelijk mensen met zwemkleding het bos in lopen, dus dat doen we ook. Na 5 minuten lopen staan we ineens aan de zee. De jongens vinden het fantastisch als ze zien dat er best wat golven zijn.

Rick duikt er nog net niet met kleren en al in

Ze besluiten allemaal in hun onderbroek te gaan zwemmen. We hebben best veel in de auto gezeten vandaag en we merken wel dat de energie er even uit moet. Alle drie rennen ze de zee in. Fea durft niet verder dan haar knieën en rent lekker heen en weer. Rick en Max gaan lekker in de golven springen. Wat ons heel erg opvalt en ons al eerder opgevallen is in Denemarken, dat de locals alleen even komen dippen. Ze komen alleen of met hun kinderen. Ze duiken er even in en binnen 5 minuten staan ze er weer naast. Kleden zich om en gaan weer. Ik denk dat ze langer in hun auto of fiets zaten dan dat ze in de zee zaten. Een dagelijkse natuurwater dip ofzo. Na het zwemmen flans ik weer wat te eten in elkaar en dan gaan we tevreden slapen.

De volgende ochtend starten we langzaam op. We zijn een beetje doelloos met waar we heen willen. Ik heb via huizenoppas een oppashuis gezocht, maar in Zweden is niet veel keuze. Ik kom wel in contact met een mevrouw, maar zijn zoekt op dit moment geen oppas. Ronald de zonnepanelen man kent iemand hier in Zweden en gaat aan hem vragen of hij iets weet. Ik google nog even verder en vind een site die een route door Zweden aanraad. Ik bekijk de route en de bezienswaardigheden onderweg. De route gaat via de westkust omhoog naar het vänernmeer, dan naar het Oosten naar Stockholm en via het land van Pippi Langkous weer omlaag. Klinkt leuk. We beginnen dus vast met omhoog rijden, want het Vänern meer willen we sowieso graag heen.

We rijden naar een gratis plekje bij een meer. Tim vindt het meteen niks om hier te slapen, maar w eg aan wel even opzoek naar het meertje.

Het weer is niet fantastisch, maar het is niet koud. We komen bij het meer aan zonder zwembroeken. Lekker suf van ons. We voelen eerst even aan het water en dat is helemaal niet koud. De jongens willen er sowieso in. Rick en ik lopen terug voor zwembroeken en handdoeken. Ik bedenk dat Tim en ik er toch niet in gaan, dus laat onze zwembroeken thuis. Terug bij het water ligt Rick er meteen al in, die heeft nooit last van ‘even doorkomen’ hij ploft er altijd zonder twijfel in. Max volgt al snel en Fea dobbert ook even heen en weer. Op het strandje is de helft van muren van een zandkasteel gebouwd. We beginnen er verder aan te bouwen.

Fea is helemaal trots

Als we uitgebouwd zijn gaan we toch allemaal even het water in. Tim en ik gaan in onze onderbroek. Het water is heel donker en je kan maar 20cm diep kijken. Als we met zijn vijven in het water zitten dan begint Tim ineens te lachen en hij houdt zijn onderbroek omhoog. Ik begin ook te lachen en binnen no-time heb ik mijn onderbroek ook vast. De jongens kijken ons ongelovig aan als ze ons zien overgooien met onze onderbroeken, maar dan schiet iedereen in de lach en verschijnen er nog 2 onderbroeken. En ineens schiet een van ons als een dolfijntje met zijn blote kont door het water hahahahaha. Fea heeft het ondertussen ijskoud gekregen. Ze kan zich slecht warm houden als we zwemmen. We besluiten er samen vast uit te gaan, ons om te kleden en terug naar de camper te gaan. De jongens spelen nog even verder. Heerlijk hoor een prive meertje.

Als iedereen is uitgezwommen en we wat gesnoept hebben gaan we verder rijden voor een andere slaapplek. Ik denk iets gevonden te hebben in de haven van Helsingborg. Onderweg komen we langs een Lidl en met onze buitenlandse boodschappen hobby, moeten we toch even kijken. Ons brood is ook op, dus een extra goede rede om even te gaan neuzen. Het eerste wat ons opvalt is dat de prijzen helemaal niet zo hoog zijn. De zachte witte hotdog broodjes zijn duur, maar het gewone brood niet. Ook het vlees is wat duurder dan we gewent zijn. Verder valt het mee en we kopen dan toch gelijk maar wat lekkere dingen.

Om bij de haven van Helsingborg te komen, moeten we dwars door de stad heen. Het weer is ook wat opgeklaard en er hangt een gezellige sfeer in de stad. We hebben wel even zin om een rondje te wandelen en ergens wat te eten. Het is nog best een klus om overal tussendoor te komen. Bij de haven hebben we een beetje pech, want alles is vol geparkeerd. We rijden wat verder want er zijn meer parkeerhaven, maar alles is vol. Nog maar een stukje verder en zo rijden we de stad weer uit. 15 minuten buiten de stad vinden we een plek bij een museum aan het bos. We gaan helemaal achteraan staan bij 2 andere campers. We twijfelen nog om een stuk terug te lopen voor een eettentje, maar via google kan ik de menukaarten bekijken en we denken dat de jongens er niet heel blij van worden, dus ik flans weer wat in elkaar. We maken een boswandeling en doen wat spelletjes. Sikkie zit bij de deur te huilen dat hij naar buiten wil en dat vinden we toch wel sneu. We laten ze nog maar even naar buiten om te spelen en gelukkig staan ze 4 uur later weer voor de deur.

De volgende ochtend moeten we kiezen waar we heen gaan. De mevrouw met wie ik contact heb, die heeft geen oppas nodig, maar ze vindt het wel goed als we een paar dagen komen staan. Ondertussen heeft Ronald ook een tip over een plek om te staan. Er is iemand die een stuk grond heeft met een kapelletje erop, waar nodig het gras gemaaid moet worden. Als we willen mogen we daar staan in ruil voor het maaien, maar ik heb nog geen contact gegevens van die meneer en weet nog niet wanneer we terecht kunnen. We zitten in tweestrijd. Of verder omhoog of vast richting dat kapelletje. We moeten dan door het midden van Zweden en er zijn daar niet veel plekjes te vinden. We moeten onze wc legen, dus ik zoek een plekje wat iets richting de kapel is. Het is vandaag regenachtig en we kunnen niet echt iets bedenken om te doen. Ik zoek een mcdonalds, daar vallen de prijzen ook best mee. We gaan een stuk terug en omhoog om even te chillen bij een Mc Donalds. Daar hebben we wifi en zoeken we even welke kant we op willen. Ineens antwoord de meneer van de kapel dat we kunnen komen. Ik app de mevrouw, Jacquelina, van het kattenhotel waar ze precies woont en ze blijkt precies halverwege de rit naar de kapel te wonen, dus ineens krijg ik weer een route voor ogen. We gaan eerst naar een slaapplek in de buurt, aan een meertje en dan naar Jacquelina en blijven daar 1 of 2 nachten, daarna gaan we door naar de kapel. Op naar de slaapplek!

We komen aan op een parkeerplek, maar die is al helemaal vol. We rijden naar de andere kant van het meer, daar is een parkeerplaats op een schiereilandje van het meer. De omgeving is prachtig, maar er zijn geen andere campers. Ook wel spannend om echt helemaal alleen te staan. We lopen eerst even wat rond, Tim blijft nog even in de camper om te chille. Er zouden ook ergens bbq’s staan. Het is een tof stuk bos en het staat helemaal vol met blauwe bessen. Fea en ik plukken tot we onze handen vol hebben. Ineens komt Tim eraan lopen. Hij had een beveiliger aan de deur. We mogen hier niet slapen, dat willen de buurtbewoners niet. Dat is jammer, we moeten dus weer verder.  Via de app vind ik een ander meertje hier 30minuten vandaan. We rijden er heen.

Tim maakt deze mooie foto van Rick.

Gelukkig is hier nog plek genoeg en er staan ook al een paar campers. Het ziet er gezellig uit. De kinderen gaan bij het water kijken en al snel willen ze allemaal even zwemmen.

Terwijl de kinderen zwemmen, stoken Tim en ik vast een vuurtje op de bbq. Het is allang etenstijd geweest dus we leggen er worstjes op en lekkere broodjes. Het weer klaart zelfs nog een beetje op en we hebben een super fijne avond. Het meer is wel een beetje bijzonder, want het water is rood, maar ook hier komen de locals af en aan in het water dippen, dus het zal hier wel. normaal zijn.

De volgende ochtend zouden we richting Jacquelina gaan. Bij haar in het dorp zit een binnen zwembad en dat lijkt ons wel leuk om even heen te gaan. Ik google hoe laat het open gaat en dan zie ik dat het zwembad een storing heeft en gesloten is. Ai dat vinden de jongens jammer, maar het weer is ondertussen ook helemaal zonnig en lekker warm en we staan aan een hartstikke leuk meer. We besluiten hier nog de hele dag te blijven en dan rijden we vanavond naar Jacquelina.

De jongens vermaken zich de hele dag in het meer.
Het rode water.
We vonden een wetsuit op een bankje, Fea wil het even aandoen 🤣.

Er is nog een ander Nederlands gezin met een zoon van dezelfde leeftijd als Fea. Ze spelen de hele dag samen. Fea was daar wel even aan toe. Eind van de middag gaan zij weer weg en wij pakken ook in. Op naar Tingsryd, naar Jacquelina. Na een uur komen we aan en we worden hartelijk ontvangen en we krijgen een rondleiding door het kattenhotel. Het is ondertussen al 18:00uur en Jacquelina vraagt of we patatjes willen. Nou dat gaat er wel in natuurlijk en zelf hebben we nog 2 grote schnitzels die erbij kunnen. Hebben we ineens een feestmaaltijd bij Jacquelina aan tafel.

Kijk is hoe tof we staan.

Jacquelina vertelt dat er morgen een grote markt in het dorp is en als we het leuk vinden dan kunnen we wel met haar mee daarheen. Dat vinden we leuk, dus de volgende dag lopen we daar. Het is een enorme markt, maar er staat wel veel van hetzelfde. In Denemarken waren ze al gek op negerzoenen, of flødderbøllers, zoals ze daar heten, maar hier staan ze ook overal. Hier zijn het Toppers en ze zijn er in alle smaken en versieringen. Een beetje zoals het Nederlandse appelgebak, ze zijn overal. Tim is er helemaal blij mee. Na de markt koken Tim en ik en eten we met zijn zessen en de volgende dag gaan we dan toch nog even lekker zwemmen. We slapen nog een nachtje bij Jacquelina en dan vinden we het weer tijd om verder te trekken. Jacquelina had nog een leuk weetje dat veel Zwedenaren niet altijd water hebben om te douchen, omdat hun bron dan droog staan en dat ze daarom even snel in een meer of de zee duiken. Dat verklaart het korte dippen van de locals denk ik.

Nu gaan we richting de kapel. Is kijken wat we daar precies kunnen doen en hoe we er dan bij staan. Maar eerst nog even een Lidl leegkopen.

Bedankt Jacquelina, we hebben genoten van je gastvrijheid.

3 reacties op “21-07 tm 27-07 Zweden”

  1. Geweldig om jullie mooie reis op deze manier te volgen Sandra. Fijn dat de kids zich zo goed vermaken! Lieve groeten van ons

  2. Wat een te gek avontuur tot nu toe! Fijn dat de site het weer doet. Wij wensen jullie nog heel veel plezier! Liefs Sanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *