15-07 tm 20-07 We gaan over de eerste brug

Na ons heerlijke plekje in Randbøldal trekken we weer verder. Ans had ons getipt over een Viking museum in Jelling, dus daar rijden we eerst heen. We mogen daar ook op de parkeerplaats slapen, maar we zien meteen al dat we het te ongezellig vinden. Na het museum gaan we weer een ander plekje zoeken, maar nu eerst het museum. In dit museum wordt vertelt hoe het christendom bij de Vikingen terecht kwam en hoe koning Harald Bluetooth zijn volk regeerde. Dan komen we gelijk bij een leuk weetje over de Bluetooth die wij gebruiken. Jelling was in die tijd een belangrijke stad en op deze plek zijn veel resten van de Vikingen gevonden, waaronder de door koning Harald gemaakt steen met runen. Super interessant die Viking geschiedenis. Na het museum lopen we naar de supermarkt en slaan weer wat eten in. We proberen zo normaal mogelijk te eten en zonder 4 pannen te gebruiken. Het lukt ons aardig en de Deense frikandellers beginnen al een beetje favoriet te worden.

zo zie je meteen, dat het bluetooth teken eigenlijk viking runen zijn.

Rechts/ onder: een copy van de steen van koning Harald. de echte staat er ook, maar ziet er uit al een saaie steen haha. Als je goed kijkt dan zie je de vormen wel in de echte steen zitten. Met deze steen verklaard koning Harald dat Denemarken officieel tot het christendom over gaat.

Het uitzicht vanaf één van de grafheuvels. In het midden staat een kerk en rond de heuvels ligt een stenenschip, dit schip bracht de vikingen naar het valhalla.

Als we alles weer in huis hebben en we uitgekeken zijn, dan rijden we verder naar de volgende plek. We hebben een plekje aan zee gevonden en we hopen dat er nog plek is. Als we aankomen dan zijn we verbaasd hoe mooi het plekje is. We staan bovenop een bult met een speeltuin en als je naar beneden loopt dan sta je meteen aan de zee. Het is overal opvallend groen. We hadden van een andere reizigers gehoord dat de oostkust saai was, maar wij vinden het prachtig en zoveel mooier dan de westkust. Het is overal groen en het strand bestaat uit stenen. Ik hou van stenen. Als we goed kijken, zien we in het water over krabbetjes lopen en er liggen blauwe zeesterren in het water. En eindelijk waait het hier niet zo hard. We krijgen er geen genoeg van om ons heen te kijken.  

Hier hadden we echt even het wow gevoel. Strandje in Borkop
Van onze overburen hebben we een verrekijker gekregen. De kinderen maken er graag gebruik van.
Ons uitzicht vanuit de camper
de jongens komen tijdens hun wandeling een duin tegen.

We slapen prima, want het is een rustige dag en deze zaterdag doen we lekker niet zoveel. Beetje rond lummelen en helaas waait het weer loeihard, dus zwemmen hebben we ook niet veel zin in. De jongens gaan een rondje wandelen en komen een duin tegen. Jongens en zand, het blijft leuk. Fea en ik blijven bij de camper. Ik heb last van mijn heup en dat zou wel eens kunnen omdat ons luchtbed nog maar een halve nacht vol blijft, daarna liggen we op een plank. Fea en ik vermaken ons met meiden dingen. Fea lakt mijn nagels en ik krijg een mooi make-up je. Ik zou zo naar een feestje kunnen. Ik flans even later weer een lekkere maaltijd in elkaar met rauwkost, rostirondjes en frikandellers en broodje kruidenboter. Tim en ik lopen ’s avonds laat nog even langs het strand en we zien de krabbetjes overal lopen. We kruipen daarna weer lekker ons bed in.  Na een rustige ochtend trekken we weer verder. We willen vandaag de eerste brug over. We vullen alle flessen die we hebben met drinkwater en gaan weer op pad. Ik heb op de app een plekje gevonden aan het Osterstrand in Frederica, waar je zou kunnen douchen.

Daar aangekomen zien we een leuk strand waar de kinderen even spelen. Het blijft wat fris met de harde wind. Er is een strandtenten we gaan kijken of daar dan douches zijn. Na even zoeken vinden we een douche ruimte achter de wc’s. Er zijn 3 douches, maar wel zonder deurtje ervoor. De jongens komen aan de dameskant vragen of wij wel deurtjes hebben en of ik echt van plan om te gaan douchen zonder een deurtje. Ik moet om ze lachen. We zitten aan de dameskant en ik verwacht niet dat er zomaar mannen door de wc’s heen lopen om te komen gluren, dus ja, Fea en ik gaan ff douchen. Gelukkig is het een hele fijne warme douche. Als we er weer uit komen dan zijn de jongens in de zee aan het spelen. Tim is wel vast aan het douchen.

Het is wel koud aan de balletjes

De jongens gaan na het spelen toch ook nog even douchen en dan rijden we verder. De app heeft ons weer aan een plekje aan de kust geholpen. We staan nu met onze neus 1 meter van het water af, dat is toch echt wel tof. Na even aandringen van mij, gaat iedereen mee wandelen.

Op deze plek zijn er behalve een wc boven een strontput geen voorzieningen, dus we rijden ’s morgens weer verder. Vandaag staat de ikea op de planning. We zijn ondertussen echt toe aan een ander matras. We zijn er helemaal klaar mee, dat we midden in de nacht wakker worden op een een plank. We hopen bij de ikea ook even goeie wifi te vinden. Even de netflix filmpjes weer up-date en misschien wel even op een bank hangen. Helaas blijkt de wifi super traag te zijn bij de ikea en nadat ik er helemaal gefrustreerd van ben geraakt rijden we weer verder. We hebben in ieder geval een matras gescoord. Al was de keuze niet reuze, want hij mocht niet te hoog zijn. Het werd dus de goedkoopste, want die was het minst dik. Nu maar hopen dat hij lekker slaapt. We rijden de Orsund brug over naar het eiland Sjealland waar Kopenhagen ook ligt. Om de bruggen over te komen moet je tol betalen. Na veel google speurwerk ben ik erachter gekomen dat als je je van te voren aanmeld met een creditcard, dat je dan korting krijgt. Nu hadden wij geen credit card, maar door een tip van iemand heb ik een crypto online credit card kunnen regelen. Voor ons nu de beste optie om dingen te kunnen regelen met een credit card. Het was nog gedoe om er een te krijgen zonder een huisadres, maar het is me gelukt en we hebben nu een Nexo crypto credit card. Daarmee heb ik via Orsundbron.dk een bro pass geregeld en uit de info haal ik, dat hij automatisch ook werkt op de andere brug naar Zweden. We gaan dus vol vertrouwen weer op pad. Na het oversteken van de brug, heb ik een camping aan een meertje gevonden. Even op een lekker plekje chille terwijl de warme dagen voorbij gaan.

Voordat we het weten rijden we op de brug. We vinden dat wat gek, want we hadden gehoord dat er poortjes zijn waar je wordt gescand om te betalen. Aan het eind van de brug staan dan ook ineens de poortjes. We rijden door de bro bizz poortjes en de onze blijft rood en we moeten 610dk betalen (€80,-). Tim drukt op het knopje en de mevrouw staat ons vriendelijk te woord. Tim legt uit dat we ons nummerbord geregistreerd hebben en dat we korting horen te krijgen. Ze vertelt dat dat helemaal niet werkt met een Nederlandse nummerplaat en dat we ook niet bij de Orsundbrug staan, maar bij de storebeltbrug. We zeggen nog dat we hadden begrepen dat het voor beide bruggen zou werken, maar ze zegt van niet en als we door willen dan moeten we betalen. Tim betaald snel en we rijden weer verder, maar ik ben er mega chagrijnig van. Het was al fucking onduidelijk hoe het allemaal werkte en dan klopt het dus niet wat ik gedaan heb. Super irritant en hierdoor moesten we ook €40,- meer betalen dan met de juiste registratie. kakzooi! Niet veel later komen we bij de camping aan en ik ontplof zowat. Het is hier nog net geen begraafplaats zo saai en het kost iets van €30,- per nacht om hier te staan. Tim vindt het een beetje flauw van mij dat ik zo reageer en dan bijt ik hem zijn halsslagader door. Na een rondje over de camping stelt hij voor om even op de app te kijken of we een andere camping kunnen vinden. Na even zoeken lijkt het of we er één gevonden hebben. Het is wel nog even 40 minuten rijden. Het slaaptekort van ons gare kutbed breekt me ineens echt op, maar als het goed is dan kunnen we vannacht goed slapen.

We komen op de nieuwe camping aan en ik heb hem nog niet gezien of het staat me al 300x beter aan als die andere, ondanks dat deze €40,- per nacht kost. Als verder niemand teveel tegen me praat dan gaat het wel. Deze camping heeft een kookhoek en dat is wel super fijn. We zitten namelijk met nog een probleem; ons gas begint op te raken en het blijkt nogal een ding te zijn om dat te vullen in Denemarken. Eigenlijk kan dat gewoon nergens. We hopen in Kopenhagen een vul punt te vinden, maar daar zijn we nog niet. Dat hier dus een keuken voor de campinggasten is, is zeer welkom. Ik flans weer een maaltijd in elkaar en we leggen ons nieuwe matras in ons bed. We hebben nu al zin om te slapen. Eerst duiken we nog even het meer in en daar komen we andere Nederlanders tegen. Rick en Max maken meteen vrienden. Na het eten gaan ze samen de hort op en tegen 22:30uur komen ze weer terug bij de camper. Ik was net Fea op bed aan het leggen, want voor mijn gevoel was het tegen 21:00uur. Eehhh ik zat er dus flink naast met mijn tijdsgevoel. We gaan zelf na even gezeten te hebben ook naar bed.

bijna op de Orsund…. nee de Storebeltbrug
even een frisse duik in het meer.

Ik slaap echt mega beroerd en ik kom om 8:30uur stront chagrijnig en als een in de prak gereden auto uit de alkoof rollen. Wat voor matras hebben we uitgezocht????? Ik hoop maar dat het komt omdat er wat wervels terug op hun plek moesten zakken. Mijn heup voelt wel meteen wat beter. Fea is super blij dat ik wakker ben en bedenkt van alles om te doen ppffff. Gelukkig klaar ik na een paar spelletjes en wat te eten toch wat op. Naast wat zwemmen en wifihangen doen we niet zoveel. De thermometer in de schaduw staat op 34 graden. Toch breng ik de energie bij elkaar om de was helemaal naar voren te sjouwen om een was aan te zetten. In deze zon droogt het snel, dus dan hebben we geen droger nodig. Wassen lukt gelukkig overal en de prijs varieert van €2,- tot €6,-. wat wel opvallend is, is dat je bij de de duurdere wasjes de wasmachine vaak maar op 50 minuten wasjes kan zetten. Bij de goedkope wasrondjes kan je gewoon alle programma’s kiezen. Ik vind het bij de was die al een week staat wel lekker als het 90 minuutjes in een soppie kan rollen.

Nadat ik nog een aantal keer goed chagrijnig ben, krijg ik ineens een soort klap in mijn gezicht. Ieder jaar heb ik er wel last van, maar nu heb ik er misschien wat meer tijd voor om aan toe te geven. Al is het onbewust bewust ofzo. Als ik dan alleen in de mijn bed lig dan komen de tranen en gaan deze woorden door mijn hoofd:

 

We slapen deze nacht weer ietsje beter. Ik kreeg nog de wijsheid van iemand dat een matras nooit slecht slaapt, maar de persoon erop misschien wel. Dus na de tranen en de woorden ging ik met goede moed slapen. Het lijkt gewerkt te hebben. We besluiten ook nog een dagje extra op de camping te blijven. Vandaag is het nog extreem warm en dan is reizen en zoeken naar een nieuw plekje niet zo fijn. Kunnen we nog even een dagje rondlummelen en morgen weer met goede zin op pad.

Lekker eten. Ik maakte de foto eerst zonder Fea erop, maar dat mocht niet 🤪

1 reactie op “15-07 tm 20-07 We gaan over de eerste brug”

  1. Ach lieverd, ik snap je helemaal… Maar ook heel mooi dat je ook de minder leuke dingen op schrijft. Ik vraag me wel af hoe het met de slagader van Tim is ….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *