28-07 tm 01-08 Werken voor een plekje.

Op weg naar de kapel stoppen we nog even voor boodschappen. We weten nog niet hoelang we daar blijven, maar er is daar alleen een kleine buurtsuper marktje, dus we willen in ieder geval voor 4 dagen avondeten bij ons hebben. Ook zien we onderweg the dollar shop en daar kijken we even rond. Het is eigenlijk een soort action, maar dan heel rustig. We kopen wat nieuw bestek, een bessen plukker, tekenpapier en Rick zoekt een mes uit, Max een soort nerf gun en Fea schilderen op nummer schilderij. We gaan ook nog even naar de wc, want de komende dagen hebben we alleen ons campertoiletje tot onze beschikking. Alles wat we nu nog kunnen lozen dat lozen we even. Als we in het dorp rijden kijken we gelijk even of de benzinepomp drinkwater heeft, want dat hebben de meeste benzinepompen hier in Zweden. Helaas staat hier maar 1 pomp zonder verdere faciliteiten. Morgen maar even bij de camperplaats van het dorp kijken. Nu eerst ons plekje opzoeken. We mogen de camper vast bij de kapel parkeren en dan komt de eigenaar ons morgen een sleutel brengen zodat we bij de stroom kunnen.

We sprokkelen wat hout bij elkaar en de jongens maken met stenen een vuurplek.
Van bosbessen krijg je een paarse tong en blauwe tanden.

Het is een mooi plekje om te staan. De afspraak was dat we het gras zouden maaien in ruil voor de stroom en het staan. Nu er niet meer gemaaid hoeft te worden moeten we even afwachten wat we wel kunnen doen. We halen in ieder geval vast alle losse takken van het gras om die te gebruiken in ons vuurtje. Ook plukken we ons suf aan de bosbessen. Onze bessen plukker werkt super goed en iedereen smult van de bessen.

Het super tof om even alleen te staan en niemand die zich met ons bemoeid. We koken op het vuur, wat heel goed gaat en heel lekker is. De katten hebben het ook meteen naar hun zin. Op de plakken waar we tot nu toe stonden willen ze zich altijd verstoppen voor andere mensen of dieren. Nu is dat niet nodig en ze scharrelen lekker om ons heen. We vinden het heel tof dat de katten het zo goed doen. Zolang er geen drukke weg in de buurt is, mogen ze van ons naar buiten op de plekken waar wij slapen. Ze komen niet terug op ons geroep, dus er moet wel tijd voor ze zijn om buiten te lopen. Ze krijgen als we wakker worden eten en dan mogen ze er uit. Ze krijgen dan pas weer eten als wij ’s avonds de camper in gaan en zij er dan ook in moeten blijven. Een hongerige kat komt altijd thuis. Zo hebben we ze altijd voor de nacht binnen. Eten voor hun regelen was ook nog even zoeken. In Nederland aten de katten altijd vers gemalen vlees (kvv voer heet het. Je hebt ook hard, maar dat zijn hele stukken vlees) zonder toevoegingen. Dit kan je in Nederland overal kopen. Ik bestelde het per 3 maanden in bevroren pakjes in en ontdooide iedere keer een portie. In Duitsland hadden we nog genoeg mee, maar in Denemarken was het op. Ik heb voor nood blikjes bier mee en brokjes, beide op basis van 80%vlees. Zoals iedereen weet, stinkt kattenvoer en dat doet kvv niet. Doordat ze stinkend voer gingen eten ging de kattenbak ook veel meer stinken. En altijd midden in de nacht natuurlijk. Wij gingen dus opzoek naar kvv vlees. Helaas niet te vinden in Denemarken, ik moest maar naar de slager. Nu bevat kvv ook orgaanvlees, botten en vet. Dus ze filetlapje voorleggen is niet echt de oplossing. Nu zijn de katten ook niet dol op stukken vlees, dus haalde ik gehakt. Kip gehakt en runder gehakt. Of half om half. Ik hakte er wat garnalen doorheen of een sardientje, maar het verwende stel was er niet zo van gecharmeerd. Dus deed ik er ook een schep van hun blikvoer bij. Nou dat was de oplossing, want nu smulde ze het op. Nu we in Zweden zijn moest ik nieuw blik hebben. Ik uitleggen aan de verkoopster dat ik blik zocht, liefst 80% vlees en geen granen of zetmeel erin. Toen vroeg ze, wilt u ze dan misschien gewoon vlees voeren? Eh.. ja graag!? Blijkt dat ze in Zweden gewoon kvv hebben. Heel normaal hier, zei de verkoopster. Dat is toch wel even makkelijker dan zelf steeds een mixje maken. Maar prins Sik en prinses Lientje willen er wel graag nog een schepje blik doorheen. Gewoon even voor de smaak. Camperpoezen met allure haha.

Na een goede nacht slapen en een ontbijt, komt de eigenaar langs. Hij vertelt dat er inderdaad net gemaaid is. Iemand in het dorp kon het hoge gras echt niet meer aanzien. Mazzel voor ons. Maar om wel wat te kunnen doen, spreken we af dat we een stuk van de varens weghalen en wat jongen bomen. Gelukkig heeft hij een snoeiapparaat mee en een grasmaaier. We beginnen meteen met een strook van een meter aan varens weg te halen. Ook halen we nog oud hout uit het bosje, zo hebben we weer wat te stoken. Daarna is het tijd om de camperplaats op te zoeken, want we hebben drinkwater nodig. Bij de camperplaats zit een glasmuseum. Hier zat vroeger een glasfabriek wat voor het hele dorp voor werkgelegenheid zorgde. Boven kunnen we kijken bij een werkplaats waar een man met glas zit te werken. De kinderen vinden het heel tof om te zien. Beneden zit een grote winkel met allemaal glazen beeldjes en vazen. Het zijn de mooiste dingen en sommige vallen echt onder kunst. Prachtig om te zien allemaal. Maar we kwamen voor water en achterin de winkel zijn toiletten en kan je water pakken. Met 6 liter water lopen we weer terug naar de camper. Helaas hebben ze bij de camperplaats geen loospunt voor ons chemisch toilet. Dat is wel even balen, want dan gaan we het hier niet zolang vol houden. We moeten het bos naast de kapel ook maar een beetje gebruiken als toilet. Misschien een gat graven en steeds bladeren erop ofzo. Ik maai het hoge gras rond het hek weg terwijl iedereen even lekker zit te chille. Als ik de linkerkant gedaan heb, ben ik er wel even klaar mee.

’s Avond eten weer van het vuurtje. Voor de jongens maken we spinazie met vissticks en voor ons maken we chille con carne. Lekker met een Zweeds broodje. We vermaken ons zo prima. Er zitten wel enorm veel muggen en vliegen hier en als de katten in de camper zijn, dan moet ik wel 6 teken verwijderen. Het kapelletje ligt naast een groot bos, dus de volgende dag gaan we in het bos wandelen. Daarna willen we naar een meertje rijden. Zijn we gelijk weer een beetje schoon gespoeld en wie weet is daar een wc, waar we onze wc in kunnen legen. We wandelen eerst een flink stuk door het bos. We hopen dat we misschien wat wild kunnen spotten. Er moeten hier elanden en wilde zwijnen lopen.

Het blijft helaas bij bosbessen plukken en vlinders kijken. Tijdens het wandelen is het super heet en we hebben nu al zin om een duik in een meertje te nemen. Als we het dorp weer in lopen komen we ineens een wc tegen. Nou ja het is een wc bril op een plank boven een bak. Het is in ieder geval beter dan in het bos zitten haha. Na onze wc stop, lopen we door en ineens begint de lucht dicht te trekken. Als we terug zijn bij de camper dan is het buiten een beetje grauw en fris. We hebben geen zin meer in een meertje. We moeten dan ook eigenlijk best veel opruimen om weg te kunnen. Ik zie dat ons drinkwater alweer op is en loop met Fea weer naar de glasfabriek. Helaas is het al bijna sluitingstijd en kunnen we niet meer bij de glasblazers kijken. We vullen de flessen en wassen ons een beetje bij de wasbak, zover dat lukt in een openbaar toilet. Als we terug bij de kapel zijn is Tim de rechter helft van het hek aan het vrij maaien. Zo beginnen de klusjes hier wel op te raken en aan Tim hoofd te zien. Is hij flink te pakken genomen door de muggen. Zelf was ik de pineut met twee teken. Ze waren zo Ieniemienie klein, dat ze amper een beet hebben achtergelaten. Maar ’s avonds vond ik er ook 1 bij Fea en ook de katten hebben weer teken. Ik ben er wel een beetje klaar mee.

We slapen weer prima, maar als we opstaan en ik even wat varens het bos in sleep en er een teek over mijn been loopt, ben ik er klaar mee. We gaan! Tom heeft ondertussen 12 muggenbeten op zijn voorhoofd en de kinderen hebben er ook een stuk of 10. We ruimen de plek verder op en onze camperspullen laden we weer in. En dan moeten we wachten, want ons Lientje is de even de benen aant strekken. We roepen haar maar het duurt toch zeker 45 minuten tot madame ook aan komt lopen.

We tanken de camper weer vol en doen voor 4 dagen boodschappen. We hebben een camping aan het Mycklaflons meer gevonden en dat lijkt ons een fijne plek om te zwemmen, de was te doen, allemaal weer onder de douche en de camper wc te legen. We rijden anderhalf uur door de bossen heen en we komen amper een tegenligger tegen. Wel zien we een Hert over de weg springen. Gelukkig ruim voor ons.

We komen bij de camping aan en het is er mega druk, maar we hebben mazzel. Er is net iemand twee dagen eerder vertrokken dan gepland en ze hebben dus ineens voor twee dagen plek. Die nemen we! En zo wordt de was en wij weer heerlijk schoon en genieten we van het prachtige meer. Als klap op de vuurpijl is het een Nederlandse camping en hebben ze hier frikandellen en kroketten!

Een mooie steiger om vanaf te springen .

Met De mayo van de Lidl die hetzelfde is als in NL.
Het tweede wasje hangt te drogen

2 reacties op “28-07 tm 01-08 Werken voor een plekje.”

  1. We waren jullie even kwijt maar nu gelukkig weer in beeld. Wat een geweldige reis tot nu toe. En wat hebben jullie al veel gezien en gedaan. Dank voor je mooie verhalen en foto’s Sandra. Het is hartstikke leuk jullie zo te kunnen volgen. Veel liefs voor jullie allemaal. xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *