13-03 tm 21-03 Las Fallas in Valencia.

We zijn lekker op tijd in Valencia. We weten nog niet precies waar we kunnen staan. Eerst proberen we de haven. Er staan positieve reacties bij op park4night. Daar aangekomen vinden wij het helemaal niets. In een stad parkeren is altijd een beetje een risico bij veel parkeerplaatsen wordt gewaarschuwd voor inbraken of zelfs overvallen. Vandaar dat de haven wel een optie leek. Vaak is daar veel bewaking, maar hier voelt dat niet zo. Ook lijkt het onmogelijk om makkelijk de stad in te komen. De camperplaatsen net buiten de stad hebben we gebeld maar zij hebben geen plek meer. We rijden naar een parkeerplaats bij het strand p4n#111327. We gaan daar in ieder geval één nacht slapen en dan zien we morgen wel verder. Hieronder even een korte uitleg over Las Fallas.

We staan daar eigenlijk best wel fijn. Er staan nog een stuk of 15 campers. Eerst gaat Tim even lekker met de kinderen naar het strand terwijl ik wat opruim in de camper. Daarna gaan Tim, ik en Max even een rondje lopen. We lopen al snel tegen onze eerste Falla aan, wow wat is die groot! De hele straat is versierd met lampen en er staan kraampjes. We komen ook een supermarkt en wasserette tegen en als we doorlopen zien we de volgende Falla, deze is wel een stuk kleiner. We vinden het echt super tof dat we zo dichtbij staan. We lopen terug naar de camper en Max glipt snel naar binnen, maar Tim raakt aan de praat met de camperbuurman. Hij staat hier al een tijdje met zijn gezin. Zij reizen al twee jaar door Zuid-Europa en hij werkt tijdelijk ergens in de stad. Hij nodigde ons uit om iets verderop even samen iets te drinken met nog wat camperaars. Dat vinden wij wel leuk, dus we lopen de parkeerplaats over en zien wat mensen bij elkaar zitten. Wat blijkt onze buurman is de enige die goed Engels spreekt. De andere mensen hier en daar een woordje. We komen erachter dat er niet veel gebeurt op deze plek. Al is er wel een fiets gestolen.  Ook kan er voor €1,80 gedoucht worden bij de sportschool op de hoek. Na nog wat kletsen gaan wij terug naar onze camper want het is ondertussen al bedtijd.

14-03 We slapen prima op deze plek en eigenlijk besluiten we om gewoon hier te blijven zolang het goed voelt. Op één of andere manier horen we nu ook bij het groepje wat hier al langer staat en die letten allemaal een beetje op elkaar. We doen een was in de wasserette en kopen ondertussen een ov kaart voor 3 dagen. We doen ook gelijk wat boodschappen. Ik voel me echt zo heerlijk als we zo op loopafstand van vanalles staan en we rondlopen alsof we hier thuishoren. Het blijft jammer dat ik de mensen niet versta. Ik begin dan ook gelijk weer met de Spaanse woordjes app. Na ons rondje van vanalles is de was schoon en droog. We lopen terug naar de camper en gaan regelen dat we naar het centrum kunnen. We zijn super benieuwd wat we gaan zien en horen, want om 14:00uur gaat DE mascleta af in het centrum en daar wil Tim super graag bij zijn.

Om 13:30uur staan we klaar. Het is stikdruk in het centrum en we staan als sardientjes tegen elkaar gedrukt om iets van de mascleta op te kunnen vangen. Voor wie niet weet wat een mascleta is. Het is een slinger van meters lang, met enorme harde rot knallen. Je kan hem niet alleen horen, maar je voelt hem ook. Er zit ook wat vuurwerk met gekleurde rook tussen. Als het dan echt 14:00uur is dan begint het te klapperen. Echt oorverdovend, maar het is toch ook wel heel gaaf. Na de mascleta willen alle mensen weer ergens heen natuurlijk en wij proberen een beetje tegen de stroom in op het plein, waar het afgestoken werd te komen. Als de ergste drukte weg is dan gaan we een deel van het centrum verkennen. We zien ontzettend veel Fallas. Het is niet te bevatten dat ze die in brand gaan steken. Sommige staan echt heel dicht bij de huizen.

In de avond gaan we nog een keer op pad. Er is naast het programma van het centrum ook een wijkprogramma. Iedere avond wordt er wel ergens een mascleta met siervuurwerk afgestoken. Wij willen wel eens zien hoe dat gaat. Het blijkt niet voor niets te zijn geweest want het is een show waar je U tegen zegt. Dat een deel van de show tegen een flat aan schiet lijkt niemand iets te kunnen schelen. Overal om ons heen horen we vuurwerk. Er zijn stukjes staat afgezet waar je mag stoken. Ook staat er een grote tent waar de buurt zijn feest heeft. We lopen even de tent in omdat we een kleine Fallas zien staan. De tent zit helemaal vol met etende kinderen. Niemand lijkt het erg te vinden dat wij er ook even staan. Buiten de tent raken we aan de praat met een Nederlandse man die hier in Valencia woont. Hij nodigt ons uit voor de koffie, maar het is al 21:30uur, dus we willen wel naar huis. Als we naar de bus lopen dan zegt Rick dat hij honger heeft en Max en Fea vallen hem bij. Toevallig lopen we langs een kebab zaak. Toch maar ff een kebabje halen voor we de bus in stappen en hongerig ons bed in moeten. Veel te laat komen we terug bij de camper en iedereen duikt er snel in.

Hier hangt de mascleta klaar.

15-03 We worden wakker van vuurwerk en dat is gelijk een goede stemmingmakerij. Tim gaat op pad voor een vuurwerkwinkels. We gaan ook douchen bij de sportschool en de buurman die straat artiest is die geeft even een opwarmshow. Vandaag gaan we wat later op pad eerst even lekker chillen en naar het strand en dan op pad om naar het wijkfeest te gaan.

We kijken onze ogen weer uit naar de mooie Fallas. Sommige hebben ook wel wat spoekies. Uiteindelijk komen we bij de plek waar het vuurwerk wordt afgestoken. Fea heeft niet zoveel zin in de herrie en we besluiten samen er iets vanaf te gaan staan. We lopen toevallig tegen een taartjes winkel aan en bestellen wat lekkers. Dit eten we buiten op een bankje op terwijl het vuurwerk afgestoken wordt. Er komt een oude man bij ons staan. Hij vertelt vanalles en ik zeg wel drie keer dat ik er weinig van versta, maar hij blijft kletsen. Hier en daar vang ik wel wat woorden op en ik probeer uit te leggen dat Fea mijn dochter is en dat Tim en de jongens bij het vuurwerk staan. De man is zo blij met ons gesprek. Ik krijg een hand en een hand op mijn schouder als ik duidelijk maak dat we echt onze mannen weer op moeten gaan zoeken. Hij wenst ons een fijne avond en reis. Als ik de mannen gevonden heb dan lopen we nog wat rond. We zien Fallas en lampjes. Tim wil eigenlijk naar nog een show, maar Fea en Rick willen niet meer. We besluiten dat hij met Max naar de show gaat en ik ga met Rick en Fea naar huis.  Tim en Max lopen nog met ons mee naar de metro en daar pakken we ieder een andere metro. Ik had wel meegewild, want ik vind het zo tof allemaal. De fallas zijn prachtig en er hangt echt een gezellige sfeer in de stad, maar ik ben ook wel moe. Het duurt nog wel 45 minuten tot we terug zijn bij de camper en dan is het ook alweer 23:00 uur. Terwijl ik in bed lig schrik ik na een uur wakker. Ik app Tim waar hij is en ze hebben de show gezien, maar nu een beetje pech, want er rijden geen bussen meer. Ondertussen is het al 0:30uur en het is een uur terug naar de camper lopen. Pak een taxi app ik terug en Tim dacht hetzelfde, want die appt dat hij een taxi heeft aangehouden en er nu in zit. Een half uur later zijn ze er en Max kruipt snel in bed. Tim dwaalt nog even rond. Die is als vuurwerk gek echt in het paradijs gekomen.

Weer een hoop Fallas gezien.

16-03 De volgende dag slapen we lekker uit en daarna gaan we naar het strand. We doen een beetje rustig aan en Fea en ik doen zelfs een middagdutje. Na ons dutje kunnen we er weer vol goede frisse zin tegenaan. Tim wil nog iets van Feyenoord kijken en ik vind dat zo stom. Ik ga met Rick en Fea vast op pad naar de wijk waar vuurwerk is. We gaan de Fallas vast allemaal bekijken. Alleen onze bus komt niet. Het hele bussen traject ligt overhoop door alle afgezette straten en bijna alles rijdt wel naar het centrum. We stappen in de eerst volgende bus, maar dit blijkt toch echt de verkeerde kant op te zijn. We stappen snel uit bij de volgende halte. We lopen nog drie keer fout om bij een andere bus te komen en dan veranderd de app van mening en moeten we ineens de tram hebben. Ook goed, dan doen we die, maar ik word er wel chagrijnig van. Tim appt ondertussen dat hij ook in de bus zit en er over een half uur is. Volgens de app ben ik er pas over 40 minuten. Had ik net zo goed ook later kunnen gaan. Niets aan te doen en we komen aan bij het vuurwerk. Ik zie Tim nergens en met appe komen we erachter dat hij aan de andere kant van het vuurwerk hek staat. We besluiten elkaar na het vuurwerk weer op te zoeken. Bij het vuurwerk zijn steeds enorm veel Nederlanders. Ook YouTubers die vuurwerk filmpjes maken. Tim heeft al met een aantal staan praten. Best grappig dat de sfeer in Valencia echt heel erg goed is, maar rond het vuurwerk staan veel Duitsers en Nederlanders met bier en vuurwerkbommen in hun tassen. De sfeer is er wat opgefokt. Beetje Nederlands en iets wat ik totaal niet mis zo in het buitenland. Na het vuurwerk loop je de gezellige straten weer in en dan is dat opgefokte meteen weer weg.

Op het strand kwam een feestje langs.
Alle Fallas en gebouwen, die we onderweg tegenkomen.

Rick wil na het vuurwerk naar de Macdonald’s. Dit was zijn voorwaarde om mee te gaan. Hij heeft het wel gezien met al dat vuurwerk en gewandeld. Met Google Maps gaan we op pad naar de Mac. Gelukkig lopen we via een hele gezellige route met kraampjes en nog meer Fallas en ineens staan we midden in het centrum. Hier zijn we al geweest. We eten wat bij de Mac, vervolgens nog ergens een pizzapunt en een ijsje. Op het centrumplein staat ook een megagrote Falla. Tim en Max hebben gisteravond al gezien, dat hij af en toe veranderd in een kloppend hart. Ook als wij er langs komen doet hij dat. Alle lampen gaan uit en het hart wordt rood en enorme speakers beginnen te kloppen. Echt heel gaaf gemaakt. Toch is het wel weer tijd om een bus naar huis te gaan zoeken voordat ze weer stoppen met rijden. Als we lekker in ons bed liggen om 00:30uur dan worden we om 1:30 uur uit ons bed geknalt door iemand die enorm grote vuurwerk shells op het strand afsteekt. Zo de tering wat gaan die hard. Max en Fea worden er niet wakker van, maar Rick en Tim staan in hun onderbroek buiten te kijken.

Het kloppende hart, helaas zonder kloppend geluid.
Hier zitten we om 00:03 uur op de tram te wachten.

17-03 om 09:30 worden we wakker van een fanfare. Die hebben we al vaker zien lopen met een stoet prachtige jurken er achteraan. Wij vinden het wel heel gezellig.

Vandaag komt bux_ontour langs in Valencia. Door mijn enthousiaste verhalen willen zij het ook wel zien. Er is niet veel plek meer op de parkeerplaats. Het is met de dag steeds drukker geworden. Fea vindt het heerlijk dat ze weer met Given en Bink kan spelen. Terwijl wij even op het strand zijn, gaan de mannen ov kaarten halen. Die van ons zijn verlopen na drie dagen en Bux wil ook kaarten. Na het spelen gaan we snel op pad, want er is een wijkmascleta. Eerst komen we de Falla van de wijk tegen met een fanfare ernaast en de dames in de mooie jurken. Ineens vormen ze een optocht en met zijn alle gaan ze richting de hekken waarachter de mascleta klaar ligt. Iemand tikt me op mijn schouder en tipt me dat ik mijn mond open moet houden tijdens de knallen. Dat zorgt ervoor dat de druk niet te hoog wordt. Jong en oud staat erbij, niemand drukt zijn oren dicht en je haren wapperen naar achteren van de knallen die eraf komen. De Spanjaarden lijken steeds de mascleta in het smalste straatje te leggen met de hoogste gebouwen, dit knalt het hardst denk ik zo. Grappig om het verschil te zien hoe ze hier en hoe wij in Nederland omgaan met vuurwerk. Na de knallen gaan we Jette en Given opzoeken. Given houdt helemaal niet van harde knallen, dus zij zijn even ergens binnen gaan zitten. Na deze show gaan we ergens wat eten en dan lekker rustig aan doen de rest van de dag. Tim gaat ´s avonds met Paul, Rick en Bink verder op vuurwerkpad. Ik ga met Jette, Given en Fea naar de lichtshow die bij ons achter in de straat gegeven wordt. Max, die is kapot en blijft in de camper. De lichtshow is zo gaaf!

Freddie Mercury met show must go on.

De volgende dag wil Tim de mascleta in de stad nog eens meemaken. Het is nu zaterdag de 18de en morgen is de laaste dag. Morgen gaan alle Fallas in de fik  We besluiten om om 13:00uur in de stad te zijn. Jette en Paul gingen al veel vroeger naar de stad. We hopen elkaar na de mascleta weer tegen te komen. Als wij in de bus zitten dan appt Paul dat het wel erg druk is. Onze bus wordt ook steeds voller en uiteindelijk staan we tegen de ramen aangeplakt.

In de stad is het niet veel beter. Het is al een mega drukke Koningsdag in Amsterdam. Echt verschrikkelijk. We komen ook niet echt dichtbij het plein waar ze de mascleta afsteken. In een zijstraat staan we tussen de mensen te wachten tot het 14:00uur is. Boven ons vliegt er steeds een helikopter over om de menigte in de gaten te houden denk ik. We horen de mascleta wel en zien de ramen van de gebouwen trillen, maar het is hem niet echt zoals de eerste die we meemaakte. Na de mascleta gaat de menigte weer de stad uit. Wij blijven een tijdje in een hoekje staan en gaan ons dan in tegenover gestelde richting van de menigte de stad in. We komen langs een groep trommelaars en gaan daar een tijdje kijken. Daarna kunnen we weer redelijk door de stad wandelen, maar het blijft vreselijk druk. Paul en Jette vinden het ook niks en elkaar opzoeken lukt niet. Vandaag is de bedevaart naar Maria ook begonnen. Bij de kathedraal staat een Maria geraamte wat ze helemaal vol gaan hangen met bloemen. We proberen er langs te lopen, maar we komen niet echt dichtbij. We besluiten de stad uit te gaan. We gaan een Nederlandse snackbar opzoeken. Jette en Paul zijn in een grote speeltuin, maar wij zijn al te ver weg om terug die kant op te gaan en we zijn op weg naar de snackbar.

De volgende ochtend worden we wakker geknald om 08:00uur. De laatste Fallas dag is aangebroken. Given en Bink staan even later voor de deur met een zak warme churros. Een feest ontbijtje voor ons, omdat Tim en ik 26 jaar samen zijn en we dat eergisteren om 23:00 uur pas bedachten.  Jette en Paul zijn er klaar mee. Zij hebben geen zin in nog z’n drukke dag en gaan verder reizen. Dat betekent dat we dan ook echt voor een lange tijd afscheid gaan nemen. Zij gaan verder omhoog en terug naar Nederland. Wij willen nog terug naar beneden. Ik moet er een traantje van laten, want we hebben wel heel veel toffe dingen gedaan samen en zijn drie maanden op en af samen onderweg geweest. Na een tussenstop in Nederland gaan ze weer verder reizen. Wij wensen ze nog een fantastische tijd.

Dag Bux_ontour.

Vanavond gaan de Fallas de lucht in en we weten even niet zoveel te doen vandaag. De vermoeidheid begint ook wel op te spelen. Tim wil nog wel naar een middag mascleta en terwijl we zoeken waar die is lopen we tegen een andere aan. Overal waar een Falla staat is feest. Na de mascleta wil ik helemaal niet naar huis. We besluiten naar de buitenrand van het centrum te gaan om Fallas te bekijken. We lopen tegen een parade op, leuk! Hij is alleen enorm traag.

Na een tijd ronddwalen, spelen in de leuke speeltuin Gulliver en ergens wat gegeten te hebben gaan we terug naar de camper. Maar als we langs de Falla in onze eigen wijk lopen dan staat de kleine al in de brand. We staan best ver achteraan en zien er geen zak van. Het is nu 21:00 uur en rond 22:00uur gaat de grote in brand. We besluiten hier rond te blijven hangen. We halen nog wat churros en een suikerspin en dan gaan we vooraan staan bij onze grote Falla. Om iets voor tien beginnen ze hem vol te hangen met bommen.

Met een vuurwerkshow wordt het verbranden aangekondigd. De brandweer begint het dichtstbijzijnde huis nat te sproeien. Wij krijgen de volle laag over ons heen. Onze hoek van het publiek begint naar achteren te lopen voor het water, maar goed ook, want even later beginnen er brandende vlokken van de Falla naar beneden te vallen. De fallas zijn van piepschuim gemaakt en na een tijdje beginnen onze ogen te prikken van de brandlucht. Van een stikstof probleem hebben ze hier nog nooit gehoord denk ik zo. Een mondkapje zou hier geen overbodige luxe zijn. Wat brand dat heftig!

En dan is het feest voorbij.

4 reacties op “13-03 tm 21-03 Las Fallas in Valencia.”

      1. Wat prachtig, veel en kleurrijk allemaal! Kan Tim nu weer een zonder geknal? Snap dat jullie af en toe een eigen plek beginnen te missen. Maar jullie zijn dan ook al een maand of negen onderweg…..goede reis verder en geniet ervan 🌞 xx

        1. Voor Tim is het nooit genoeg haha, maar hij kan er wel weer een tijdje tegen. We hopen volgend jaar weer naar Fallas te kunnen. We zijn 9,5 maand onderweg. X- van ons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *