20-08 tm 01-09 Bom dia Portugal

We hoeven niet zo ver te rijden de 19de want Tim heeft een camping uitgezocht, net na de grens. We gaan naar Parque Campismo de Mogadouro. We steken de grens naar Portugal bij een stuwdam over. We kunnen niet anders dan even uitstappen om goed om ons heen te kijken.

En daar gaan we dan. De grens over, om voorlopig niet meer weg te gaan.

We zijn dan ook al bijna bij de camping en dat is super fijn, want het is bloedheet hier met 37⁰C. Het is een gemeente camping er daardoor mogen we het ernaast gelegen gemeente zwembad gebruiken. Gemeente zwembaden vind je overal in Portugal en met deze temperaturen is het geen overbodige luxe. Morgen gaat het nog warmer worden met 43⁰C. We blijven hier dan ook twee nachten slapen en doen verder niets.

De katten hebben het ook heet en mijn meegenomen plantjes ook.

Maandag begint ons laatste lange stuk rijden. We gaan naar Espinhal en dat is 4 uur rijden. Vanmorgen is ook ineens Lizzy haar warmtelamp kapot gesprongen. Er is gewoon een gat in de fitting gebrand. Terwijl we richting Espinhal gaan rijden, vraag ik in de community app, waar ik een lamp zou kunnen kopen. Zo komen we onderweg bij een Algriloja uit. Het is een soort Welkoop winkel. De dieren in de hokjes zijn wel een beetje zielig. Er zit zelfs een egeltje.

Je kan hier ook kippen kopen, maar ze zitten er ook best zielig bij.

We vinden een lamp voor Lizzy en wat leuke ideeën voor later. In ieder geval fijn te weten dat een winkel als dit er ook is.

We stoppen nog even bij een Lidl iets verderop en dan trapt Tim het gas weer in richting Espinhal. Ineens realiseer ik me dat als het morgen naar het aquapark gaan met 40⁰C, dat we niet zomaar de camper op een parkeerplaats kunnen zetten met onze katten erin. Het is veel te warm voor een dichte camper in de zon. Ik gooi dat in de app groep die allemaal gaan zwemmen er we krijgen een lift aangeboden van iemand voor drie van ons, maar dan moet de camper nog ergens staan en nog twee mee rij plekken bij iemand anders. Ik vraag Phil en Siobhan, zij hebben ons bij ons vorige verblijf een plek in hun tuin aangeboden, maar ze hebben ondertussen ook een groot stuk land gekocht. Ik vraag of we op het land kunnen staan, maar dan bedenk ik me dat de weg er naartoe niet echt geschikt is voor een grote camper. Siobhan stelt voor dat we in hun tuin komen staan. We besluiten dat dat de beste oplossing is. Ik heb ondertussen ook twee extra plekjes gevonden bij Anneke in de auto voor het aquapark.

Om 16:00 uur rijden we Espinhal in. We gaan eerst naar het huis waar we net voor we weg gingen gekeken hebben. Terwijl wij in Nederland waren, heeft Hagira contact gehouden met de familie van het huis en met ons. We hebben ondertussen ook al een bod neergelegd. De familie is alleen extreem traag met overleggen en antwoorden. Wij willen even bekijken of er nog steeds een wow factor is.

Als we er heen willen lopen komt er een Engelse man achter ons aan. Hij woont onderaan de weg in een grote oplegger. Hij vraagt wat we komen doen. We leggen uit dat we het huis en land willen kopen. Hij is niet meteen enthousiast. Hij zegt dat hij het stuk naast hem wil kopen. Ik leg uit dat zover wij weten, wij dat stuk niet kopen. Hij vertelt ook dat hij nogal gesteld is op zijn privacy en geen drukte over zijn weg wil. We lopen maar snel door omhoog. Nu we weten dat er echt niemand woont wil ik wel eens goed naar binnen gaan gluren, want we hebben het niet vanbinnen gezien. Max loopt voorop en gaat vast op onderzoek uit. Ik sta even alles in me op te nemen als ik Max hinkend en huilend terug zie rennen. Hij is twee keer geprikt door een wesp zegt hij. Ik zuig op zijn enkels waar hij zegt dat hij geprikt is. De kinderen zijn meteen alle drie klaar met kijken. Ik gluur nog snel door een raam, maar kan niet veel verder, want bij de andere ramen zie ik veel wespen heen en weer vliegen. Ik denk dat Max zonder te kijken meteen in hun territorium is gaan staan. Ik zie hoeveel vieze troep er binnen ligt en dan gaan we snel weer weg. De Engelsman schreeuwt nog een paar keer dat hij het stuk naast hem wil kopen. Eehhh we miste nu wel even een wow gevoel.

Wel een bijzonder kraantje aan de schuur.

We rijden naar Phil en Siobhan en mogen achter in de tuin gaan staan. Dino, met wie we vaak bij de expertreepark stonden, die staat ook in hun tuin. De camper staat nog niet stil of Rick rent naar buiten en wordt begroet door de kinderen van Phil en Siobhan. Het zijn Cody en Rosie en Max en Fea komen er ook snel bij.

De volgende dag laten we de ramen van de camper open en we hebben gemerkt dat Sikkie graag in aanhanger slaapt, dus die laten we ook open en wij liften mee naar het aquapark in Pombal. De katten zullen zich prima kunnen redden zo en wij ook. We zijn met 7 gezinnen in het aquapark en we hebben een super fijne dag. Er is een mooie schaduw plek onder de palmbomen om te liggen. Beneden zijn de zwembaden en boven de glijbanen. Het is goed overzichtelijk en niet te gek groot. We hebben een heerlijke dag en een mooi begin van onze terugkomst in in de community.

Ik heb Hagira ondertussen laten weten dat we terug zijn. Zij wil ons woensdag ontmoeten om het een en ander door te spreken over het huis. Ook Steve, de verhuizer, weet dat we er zijn en hij vraagt of we hem willen betalen. We laten Rick en Max bij Phil en Siobhan. Zij gaan later naar Louçainha om te zwemmen. We nemen Fea mee naar Hagira. Hagira legt uit dat er vijf eigenaren zijn, van het huis en land. Ze willen het graag verkopen, maar ze zijn niet echt on speaking terms met elkaar. Er is ruzie hoe het geld verdeeld moet worden. Verder heeft één van de eigenaren niet het geld om de ruïne van haar te legaliseren. We spreken af dat we graag de grens van het land duidelijk willen zien. Ook willen we als we een voorlopig koopcontract hebben best de kosten voor het legaliseren voorschieten. Hagira gaat het doorgeven. Wij gaan snel ook een duik nemen bij Louçainha

Een heerlijk natuurlijk zwembad.
Denk erom dat je niet met je fiets van de duikplank gaat!

Dino is daar met een hele groep kinderen en er lopen zelfs twee badwachten rond. We besluiten dat Fea wel mag blijven onder toeziend ook van Dino en wij rijden snel naar Steve. Ondertussen laat Hagira weten dat we vanavond een tour over het land krijgen. Drukke dag dus voor ons. Mazzel voor de kinderen dat ze bij Phil en Siobhan mogen blijven terwijl ’s avond op pad gaan.

De ondergaande zon vanaf het hoogte punt van het land.

Ja hoor, de wow is er weer helemaal. We mogen nu ook zelfs in het huis kijken. Het is een soort bungalow en het is niet groot, enorm vies en het moet compleet gerenoveerd worden. Dat waren we toch wel van plan, dus dat geeft niet. Het valt ons zelfs mee dat er een wc is. Niet in het huis maar in een hokje naast het huis. Lekker primitief. Maar hoe primitief het ook is er is wel een bidet en een wasmachine aansluiting. Wij weten het in ieder geval zeker, wij willen dit huis en land! Goed nieuws voor de buurman onderaan het land. Wij kopen dat stuk naast hem niet en hij kan meteen de eigenaar vragen of hij het kan kopen. Hij zwaait ons nu vrolijk gedag en roept; see you later guys.

We rijden weer terug naar Phil en Siobhan. Deze dag was even aanpoten met heen en weer rijden. We realiseren ons dat we echt even vaart moeten zetten op het vinden van een auto. We hebben gemerkt dat de katten de aanhanger ook als een stuk huis zien. Deze mogen we ook lekker in de tuin laten staan als we op pad zijn. De katten hoeven dan niet mee op pad, dit is wel echt super lekker voor hun. Zeker met de warme temperaturen.

Donderdag, vrijdag en zaterdag rommelen we lekker rond. Rick gaat veel met Rosie op pad op de fiets van Max. Ook is er weer Forestschool op vrijdag. Daar genieten de kinderen enorm van.

Zondag is het tijd voor de maandelijkse glocal market. Ik heb in Nederland voorbereidingen getroffen om zelf op de markt te gaan staan met hair extensions en klipjes en ik verzin erbij dat ik linten in kan vlechten.

Ingevlochten linten
Mijn kraam
Hair extensions bij mezelf.

We hebben een beetje pech, want er is weinig kopend publiek op de markt. Ik heb uiteindelijk maar drie kanten en dat geld maken we meteen op haha. Ik wil de komende tijd wat meer op markten gaan staan en eens kijken hoe dat loopt.

Ondertussen hebben we na een oproep In een telegram groep een auto gevonden die te koop is. Een Ford cmax. Op maandag gaan we de auto even bekijken. Het lijkt ons leuk om dan gelijk even drie dagen op pad te zijn, maar de kinderen protesteren luid. We gaan ervanuit dat die wel bijtrekken.

Onze danseres

De auto ziet er prima uit en van alles wat er ooit aan gedaan is, zijn er papieren aanwezig. We spreken af dat we er even een nachtje over slapen. Er zijn twee nadelen. De auto heeft geen trekhaak en hij is zwart.

We rijden door naar een natuurlijk zwemwater. Ik heb er geen foto’s van en iedereen is ineens poepchagrijnig. Moeten ze een beetje zwemmen zonder hun vrienden. Ik had deze plek ook uitgezocht omdat er een douche zou zijn, maar het is een koude douche. We besluiten verder te rijden naar een camping. Met ook een natuurlijk zwemwater. We komen bij p4n#62200. We slapen hier en kunnen ook douchen, maar de kinderen zijn niet vooruit te branden. Alleen maar mokken. We wilde twee nachten blijven, maar ze willen niet zwemmen niets. We besluiten toch te gaan. Max zijn sandaal is gebroken, dus we gaan naar Serta om te winkelen. Hier wordt iedereen nog chagrijniger van en we vinden geen nieuwe sandalen. We rijden snel verder naar Pedrogao Grande, want daar heb ik al veel over gehoord. We gaan naar p4n# 128544. Hier klaart iedereen dan ook weer helemaal van op. We hebben ook nog even contact over de auto. We hebben besloten om hem te kopen. We kunnen hem volgende week vrijdag ophalen. Zij gaan nu als een malle opzoek naar twee goedkopere auto’s

Helemaal als ze horen dat we de volgende dag weer terug rijden naar Phil en Siobhan.

Woensdag 30 augustus rijden we terug de tuin in van Phil en Siobhan en iedereen rent enthousiast de camper weer uit. En voor de verandering gaan de Rick en Fea morgen naar Forestschool. Max blijft thuis om met Cody te spelen. Vrijdag gaat Rick met Rosie naar de cob building. Het zelf bouwen van hun klaslokaal en Fea en Max gaan dan naar forestschool. Wij storten ons die twee dagen even op boodschappen, onze pincodes ophalen van de Portugese bank, de was en even helemaal niets.

2 reacties op “20-08 tm 01-09 Bom dia Portugal”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *