18-04 tm 25-04 Espinhal

Na het huizenkijken maken we gelijk een rondje voor de boodschappen en de was. Gelukkig blijken beide op een kwartiertje rijden te zitten. Na alle zakelijke dingen gaan we terug naar de parkeerplaats bij het klimpark waar we al geparkeerd stonden. We hebben de aanhanger hier ook lekker laten staan. Er is daar een groep jongeren aan het spelen met mega grote ballen, dit is ook een actieviteit van het klimpark. De man van het klimpark zegt dat de jongens wel even met een bal mogen spelen terwijl hij alle ballen opruimt.

Ik raak aan de praat met de eigenaar van het klimpark en vraag of de kinderen morgen kunnen komen klimmen. Naast ons staan Drissia en Tyian nog steeds en hij wil ook mee klimmen. We maken een afspraak dat ze morgenmiddag kunnen klimmen.

De parkeerplaats van het klimpark waar we staan, zit aan een park met een bergrivier er langs. Er is een voetbal/tennisveld en er is een bbq. Ook zijn er wc’s die twee keer per week worden schoongemaakt en een zaaltje dat verhuurd wordt. Het is hier dus een komen en gaan van mensen. Zo komt er ook een Engels echtpaar om hun honden te laten zwemmen. Tim raakt aan de praat en ze vertellen ze een klein Indisch restaurantje hebben in Viavai. We beloven dat we een keer langskomen.

De jongens hebben ook veel plezier in het riviertje. Het is hier overdag heerlijk warm en ze springen regelmatig even in het water. Ze hebben een stuk gevonden waar het diep is, dus daar kunnen ze een mooie sprong maken.

Na het slapen kunnen de kinderen niet wachten tot ze mogen klimmen. Ik heb alleen pas om 13:00 uur afgesproken, maar ik zie Pedro de eigenaar rondlopen. Ik loop er even heen en vraag of ze eerder kunnen. Hij moet nog wat dingen doen, maar om 12:00 uur is hij klaar en komt hij ons halen.

Ze klimmen zich suf en Fea durft ook al zo hoog te klimmen. Ik vind het super knap. Het laatste parcour van Fea moet ze even geholpen worden, maar dat regelen haar broers helemaal. De jongens mogen nog 2 moeilijkere parcours klimmen en Rick mag het allermoeilijkste parcour doen. We hebben al een aantal mensen gezien die niet omhoog kwamen op het laatste parcour, maar Rick klimt als een aapje omhoog en aan het eind loopt de zipline over de parkeerplaats heen.

Uiteindelijk zijn ze wel 3 uur aan klimmen geweest en na al dat klimmen is iedereen best moe, dus we doen lekker rustig aan de rest van de avond.

Na een goede nachtrust is het donderdag en de ochtend lummelen we wat rond de camper. ’s Middags gaan we op pad, richting de school. Ik had gevraagd of ik de school aan de kinderen mocht laten zien en dat mag vandaag. Bij het woord school denken de kinderen aan een schoolgebouw en lokalen met stoeltjes en tafeltjes. Deze school is alles behalve schools. We besluiten lopend te gaan, want je kan de camper daar slecht parkeren. Het valt alleen best tegen hoe ver het eigenlijk is. Als we er zijn dan zien de kinderen meteen dat dit heel wat anders is dan de scholen die ze kennen. De leraar, Adem stuurt de kinderen naar de zipline in de vallei, voor 15 minuten, voordat de muziek les begint. Onze kinderen mogen mee en ze rennen er snel achteraan. Wij gaan ook even kijken. We lopen langs het paard en de ezel van de school en dan komen we in de vallei met een kleine waterval. Hier gaan de kinderen spelen en na 15 minuten hold iedereen terug naar de klas voor de muziekles. We lopen nog even door de tuin en we mogen alle drie de lokalen/ruimtes bekijken. Rick en Max kijken naar het huis dat het voorgezetonderwijs gaat worden, wat in September start en ze kijken even verlangend naar het kleine zwembad waar de kinderen op hete dagen even in mogen afkoelen tussen de lessen door. Het lijkt wel een klein paradijs. Mocht je meer willen weten dan is hier de link naar de school Waterfallvalley.

Als we alles gezien hebben dan lopen we terug naar de camper. We trakteren onszelf op een bak ijs bij de supermarkt en dan lopen we verder. Terug bij de camper smikkelen we de hele bak leeg met zijn vijven. Terwijl we dat doen, zien we Lientje ineens in actie komen. Ze heeft een hagedis te pakken en hij heeft als verdediging zijn staart eraf gegooid.

Dit is toch super maf!

Iedereen is enthousiast over de school en ze hebben ook weer super veel zin om morgen naar de forestschool te gaan. Zolang we hier in Espinhal zijn, kunnen de kinderen op vrijdag meedoen. Voor ons ook handig, want wij gaan morgen huizen kijken!

Vrijdagochtend begint de forestschool om 9:30 uur. Heerlijke tijd om te beginnen. Ik ben bakken aan het vullen als er ineens een jongen voor de deur staat. Het is Cody een vriendje van de forestschool en hij komt ons ophalen. Tijan gaat ook nog een dagje mee naar de forestschool, dus we lopen met een hele groep de berg weer op om bij de forestschool te komen. Wij drinken daarna nog een kopje thee in het plaatselijke cafe (kost wel €0,70) en dan lopen we naar beneden terug naar de camper om op huizenjacht te gaan met de makelaar. We hebben eigenlijk geen idee waar. Zij gaat ons gewoon het een en ander laten zien.

De staat van de huizen is armoedig. Bij een paar huizen zegt de makelaar dat het dak waterdicht is, maar dat is toch een grote vraag of dat echt zo is. De huizen hebben allemaal stallen beneden. Door de warmte van de dieren bleef het huis warm. Er is dan ook geen verwarming in de huizen. Sommige huizen hebben nog een oude oven erin zitten. Soms met een enorme schouw. Dit was om je eigen brood te bakken en binnen de schouw, hingen dan de worsten om te roken. De rook heeft ervoor gezorgd dat de hele keukens zwart zijn. Één keuken heeft een luik in de vloer en de makelaar vertelt dat dat werd gebruikt om de etensresten bij de varkens te gooien die eronder stonden. We worden weer een stuk wijzer van het huizen kijken. Één van de huizen zou wat kunnen zijn, maar er kan geen camper op het land komen. Ook niet met wat aanpassingen. Een ander huis ziet er echt goed uit. Tim wordt er ook een beetje wild van, maar het staat direct aan een drukke weg en de vrachtwagens razen voorbij. Voor mij echt een no go. We zien een stuk grond van bijna een hectare, maar tja, je hebt dan echt niets. Het is ook best aan de prijs omdat het bouwgrond is. We gaan langs een krot, zonder uitstraling, de tuin heeft ook niets en de plek waar alles staat ook niet. We rijden weer terug en halen de kinderen op. Om 12:00 uur is het gaan regenen en dat doet het nu om 15:30 uur nog. Toch komen ze droog en uitgelaten van de forestschool. Terug in de camper gaan we allemaal even in de scherm stand.

Ik krijg een apje van Drissia, zij zijn nog niet terug van de forestschool en ze appt dat ze met pech voor de school staan. Ze weet nog niet hoelang het gaat duren. Gelukkig is de regen opgehouden en een uur later komt Drissia toch aangereden met een auto die enorm kabaal maakt. Ze moet tot maandag wachten tot de garage tijd heeft en dat is voor haar jammer, want ze wilde morgen verder reizen. Tijan en de jongens vinden het minder erg. Die spelen het hele weekend gezellig samen.

Cody komt zaterdag en zondag ook weer langs om te spelen. Drissia maakt een mooie bloemenkrans voor Fea. Gelukkig is het weer weer opgeklaard en we kunnen alle natte spullen lekker laten drogen in de zon. De kinderen verzinnen om worstjes te bakken op de bbq. Zo rommelen we de zaterdag en zondag lekker voorbij.

Maandag gaan we weer op pad. Tim heeft een huis gezien en na contact met de makelaar, krijgen wij de locatie en wordt ons verzocht er eerst even zelf te gaan kijken. Ook gaan we langs de huizen rijden die we gezien hebben en zijn blijven hangen.

Dit is het nieuw te bekijken huis. Ondanks het verval heeft het huis iets statige, maar het is erg groot. Ook is al het omliggende land te koop met bouwvergunning, dus wie weet wordt het een druk dorp. Helaas een no go.
Dit is het huis aan de drukke weg. Het is nu mooi weer en we willen even de herrie van de weg op een maandag ervaren. Helaas rijden er binnen een minuut 8 zware vrachtwagens langs. No go.
De locatie van dit huis heeft een beetje ons hart gestolen. Het huis heeft potentie, maar alles moet eruit, eraf en opnieuw gedaan worden. Ook moet er een oprit gemaakt worden.

Na al dat kijken en denken zijn we weer hartstikke moe. We doen onze boodschappen en gaan terug naar de parkeerplaats. Drissia is bij de garage en komt om 20:00 uur pas terug. Haar auto was makkelijk te maken en nog één nacht hier en dan reizen zij verder.

Dinsdag nemen we eind van de ochtend afscheid van elkaar. Wat was het gezellig om een week samen te staan, samen eten, lachen, denken en spelen. Zij zijn pas drie weken onderweg en wij wensen hun nog een fantastisch mooi reisjaar! Op het moment dat ze weg willen rijden komt er een Nederlandse camper om de hoek. Een moeder met dochter komen bij ons staan en nog geen uur later komt er nog een Nederlandse camper bij met een gezin met twee jonge jongens. Gezellig hoor al die Nederlanders, maar eerst is het weer bedtijd.

2 reacties op “18-04 tm 25-04 Espinhal”

  1. Hennah van der Heiden

    hallo Sandra, hier Hennah uit gaanderen. eindelijk eens gekeken naar jullie site of block . fijn te lezen dat het goed gaat met jullie. hier ben ik druk met tomatenplanten etc. volop moestuin tijd. wat leuk dat jullie in Portugal zijn en kijken naar huizen in dezelfde streek als waar het mij ook wel fijn zou kijken. blijkbaar voelt het goed voor je daar. ik hoop dat jullie een mooie plek vinden om te wonen etc . hoe gaat het verder?

    1. Hoi Hennah, wat leuk dat je onze site gevonden hebt! We voelen ons super fijn hier in Espinhal. Ik kan niet wachten tot ik een tuin heb en kan beginnen met mijn eigen moestuin. Op de markt hier kan je allemaal kleine groente plantjes kopen en Tim moet me daar echt voorbij trekken haha. Ik wens je een mooi moestuin seizoen. X Sandra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *