10-08 tm 16-08 echt zomerweer.

We gaan vandaag weer op pad. We bedankt Casper en Sanne voor hun hulp en gaan richting Karlstad. Het is 80 minuten rijden. Voordat we vertrekken loop ik nog even het bos in om bosbessen te plukken. Overal staan paddestoelen.

Prachtig in de ochtendzon.
Ook springt er een eekhoorn de boom in. Hij moppert een beetje tegen me, omdat ik hem stoorde.

Karlstad is een grote stad, dit is handig omdat alles er te vinden is, naar het is er ook druk en daar krijg ik toch steeds de kriebels van. Gelukkig vinden we de Batterilagret makkelijk. De man die er werkt spreekt super goed Engels en kan ons alles goed uitleggen.

We zouden als we in oktober even in Nederland zijn onze accu vervangen met hulp van Ronald, die ook onze zonnepanelen instaleerde. De accu’s zijn hier iets duurder dan in Nederland, dus het is wel een beetje jammer dat we hier nu een accu moeten kopen. Na het kopen van de accu rijden we naar camperplaats, maar het is er mega druk en er is geen schaduw op de parkeerplaats. Het is vandaag heel heet en met de katten in de camper kunnen we niet in de volle zon parkeren. Er is hier een leuk park, maar de drukte en de hitte zorgt er toch voor dat we verder gaan. We rijden iets uit de stad naar een rustig plekje, daar plaatsen Tim en ik samen de nieuwe accu op zijn plek. Gelukkig is dat een heel simpel werkje. Er komt een vrouw naar ons toe die waarschuwt dat we voor 18:00uur weg moeten zijn. Er is vanavond op deze plek een drive-in bingo.

We rijden verder naar het plaatsje Grums en dan komen we toch op een fantastisch mooie plek. Het is een strandje aan het vänernmeer en midden in het strandje ligt een hele grote rots met een oude bunker erin verstopt. Er is een mooie steiger en we duiken er meteen in. Helaas is hier geen waterkraantje en zijn we vergeten boodschappen te doen, dus we kunnen maar 1 nachtje blijven.

Vanavond willen we de zon zien zakken, dus we blijven allemaal wakker en op het strand. De jongens snappen niet wat er nu zo leuk aan is en vinden het maar saai om zo te wachten. Toch gaat het sneller dan ze denken en is het ook heel gezellig. Het is ook heerlijk dat het strandje nu bijna verlaten is. We maken veel foto’s en selfies.

Deze foto vat wel goed samen hoe we ons voelen.

’s Avonds komen er veel Zwedenaren voor hun doucheritueel op de steiger. Mensen staan zich uitgebreid in te zepen om vervolgens het meer in te duiken. Geen slecht idee als je geen douche tot je beschikking hebt.

De volgende ochtend laat ik de katten er even uit voor we vertrekken en voor de drukte begint en voor ze eten krijgen. Kunnen ze ff hun pootjes strekken. Toch loopt het anders. Het wordt al heel snel druk en de katten komen niet meer terug. Dan gaan we ook nog maar even zwemmen. Om een uur of 3 zijn we er wel klaar mee, maar de katten komen niet naar de camper. Ze zitten wel te wachten in de bosjes, maar ze moeten de parkeerplaats oversteken en die loopt vol met mensen. Ik heb een idee, als we de camper even omdraaien en dan straks tegen de bosjes aanzetten, dan kunnen ze er zo in. Goed idee, maar terwijl Tim de camper omdraait gaan er twee auto’s bij de bosjes staan. We gaan uiteindelijk maar midden op de parkeerplaats staan en Lientje snapt het en komt snel naar de camper. Voor Sikkie duurt het nog 40 minuten tot hij het aandurft. Joepie, we kunnen weer verder. Eerst even de pispot legen en de koelkast vullen. Als we daar klaar mee zijn, dan is het eigenlijk al tijd voor avond eten en hè, daar is een Mac Donalds. Als we ons los kunnen rukken van de wifi gaan we verder. tijdens het rijden kijk ik altijd naar buiten en ineens zie ik iets naast de weg staan, vlak bij de bomen, ik kan het niet plaatsen. Als we steeds dichtbij komen zie ik dat het een eland is. JONGENS EEN ELAND! en poef we zijn er voorbij. Tim heeft hem ook gezien, maar de jongens niet.  We rijden op een drukke weg, dus kunnen niet stoppen of omdraaien. We rijden verder naar de volgende camperplek aan een meer in Finntorp. Het is al donker, we zien wat andere campers staan en zetten de onze erbij. We zien verder niets meer van de plek. Als iedereen ligt en we rustig zitten, dan moet ik ineens poepen. Tim en ik gaan opzoek naar de wc, die er volgens de app is. We lopen een stukje, maar we zien nergens een toilet en het is zo donker dat we niet door durven te lopen. Dan maar in de bosjes. Morgen zullen we zien of ik niet 1 meter van de wc heb zitten poepen haha.

Als we weer wakker worden ga ik eerst opzoek naar het wc hok. Gelukkig heb ik er gisteren niet direct naast gezeten. Het was nog zeker 20meter lopen haha. Terwijl ik er heen loop, zie ik dat we weer op een super toffe plek staan.

Hier gaan we ons vast weer goed vermaken. We besluiten ook het douche ritueel van de Zwedenaren over te nemen en we duiken ingezeept in het meer. Het is best verfrissend. Hier is helaas ook geen schoon drinkwater en nu onze waterpomp stuk is kunnen we niet zoveel meenemen als anders, dus na 3 dagen trekken we weer verder, maar niet zonder dat we weer flink wat foto’s maken.

Ik begin zo langzaam aan Zweden toch te begrijpen. De meren zijn heerlijk. De huizen zijn mooi en met zoveel ruimte er omheen. We weten ondertussen ook dat het heel betaalbaar is allemaal. Toch hoef je maar 1 stap in de supermarkt te zetten en je bent weer wakker. Pff wat een prijzen af en toe. Het wisselt heel erg. Sommige dingen kosten hetzelfde als in Nederland, maar sommige dingen zijn zo duur. Zo komen we spitskolen tegen van €1,50, maar ook van €4,-. De rijstwafels kosten €1,40 per pak en als we opzoek zijn naar een poolnoodle dan vinden we er één die €20,- kost. Ook mist het land iets van sfeer. We komen geen gezellige dorpjes tegen, of leuke restaurantjes. Het lijken hier wel allemaal kababzaken en pizzatenten. De winkels die we zien zijn winkels met van alles een beetje. Voor de echte spullen moet je naar de grotere steden waar net buiten de stad een verzameling is van de grote winkels. Een beetje zoals de Maxis bij Muiden. Misschien dat de oude centrums in de steden wel sfeervol zijn. Met de camper zijn die lastig te bezoeken.

Na drie heerlijk dagen, met echt zomerweer, in Finntorp. Gaan we weer verder. Boodschappen doen en water vullen. We hebben besloten om niet naar Noorwegen te gaan, maar we gaan er wel heel dicht in de buurt staan. We vinden een kleine haven met een mooi sluizen systeem om een nachtje te staan. We kunnen hier niet zo lekker zwemmen door de stenen in het water, maar het is wel een mooie plek. We moeten alleen een stukje lopen om een was te kunnen doen. Nou ja als dat het ergste is. We zijn echt toe aan schone onderbroeken, dus met een deel van de was in een rugtas en de rest in de wasmand loop ik in 10 minuten naar de wasmachine. De wasmachine en de droger kosten maar €1,- om ze 90 minuten te gebruiken. Kijk dat maakt het de wandeling meer dan waard.

Na de eerste 90 minuten wandeld Fea gezellig met me mee, om de was in de droger te doen. Als we langs de sluis komen zien we dat er een kano aankomt. We blijven staan om te kijken. De kano moet door 3 sluizen om het hoogte verschil van het water te overbruggen.

Fea vindt het prachtig om te zien.

Als de was weer schoon en droog is dan gaan we weer op pad. Of misschien ook niet. We weten het nog niet. Heerlijk om zo zonder plan rond te reizen.

2 reacties op “10-08 tm 16-08 echt zomerweer.”

  1. Prachtige foto’s Sandra, en jullie, zien er super gelukkig uit! Zo mooi dat jullie deze droom uit laten komen!
    Groetjes en een knuffel van ons 💞

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *