04-08 t/m 10-08 rotte eieren lucht.

Vanaf de camping aan het Vänernmeer denk ik een mooi gratis plekje te hebben gevonden aan een kleiner meer, dus die kant gaan we op. Onderweg springt er een hinde met haar jong over de weg. Tim kan even stoppen om het bos in te kijken en de hinde is ook blijven staan. Zo kunnen we haar en haar jong extra goed zien, maar ik ben dan toch te laat om mijn telefoon te pakken voor een foto. Het meer is niet zo ver en dat is maar goed ook, want als we aankomen zien we meteen dat je er niet mag overnachten. Wel kunnen we er even fijn spelen en zwemmen. Max gaat ook even 5 minuten het diepe water in. Daar moeten de jongens wel flink voor lopen, want het meer blijft heel lang ondiep.

We blijven niet te lang, want we moeten nog verder zoeken naar een plek om te slapen. Ik heb er een derde app bij en dat is Stallplatz, hier vind ik denk wel een leuk plekje op. Het is niet ver en dat is wel fijn, want hoe later hoe moeilijker het is om een leuke plek te vinden. We gaan naar Sibiriens fiske en als we er aan komen dan zien we meteen dat het een prachtige plek is met een grote visvijver.

Op twee vissers na is er verder niemand en dat zou wel eens door het weer kunnen komen. Het begint aardig dicht te trekken. De jongens willen graag een vuur maken, dus dat moeten ze maar snel gaan doen. Maar de eerste hamburger ligt er nog niet op of de eerste druppels vallen. Gelukkig kunnen we wel droog zitten en het vuur is warm genoeg om aan te blijven en hamburgers te bakken.

De hele nacht giert de wind en de regen langs de camper, maar als we wakker worden lijkt het al iets op te klaren. Op een paar nieuwe vissers na zijn we verder alleen. We staan naast een houtgestookte sauna, die gebruikt mag worden. We hebben hier geen douche, dus het lijkt me wel wat om de kachel op te stoken, een emmer water te verwarmen en mezelf te wassen. Als ik daar zo mee bezig ben, wil Fea ook wel even en Tim komt erbij. Eigenlijk best lekker een privé sauna. De kachel heeft een waterbak die verwarmt wordt door het vuur, dus het wassen met warm water gaat ook goed. Tim haalt de jongens om zich te wassen en Rick is meteen een sauna fan. Als iedereen weer fris is laten we het vuur uit gaan en wandelen we een rondje rond het vismeer.

Rick vindt het super tof om hout te hakken en hakt een hele bak hout klein.
Fea wil het ook proberen, dat vind ik wel een beetje eng.
Max weet al goed hoe het moet door zijn jaren bij de scouting.
Spaghetti en spinazie van ons eigen vuurtje.

We vinden het z’n fijne plek dat we nog een nachtje blijven. We koken weer op het vuur en iedereen helpt mee met houthakken. Het is ook wat drukker geworden en er staan nu 4 campers. Nu het alleen veel mooier weer is. Hoor je de windmolens veel beter, die iets verderop staan. Die dingen klinken alsof er een vliegtuig door de wolken vliegt en dan de hele dag hetzelfde rondje. ’s Nacht hoor ik ze ook. Ik word er een beetje knetter van. Na die tweede nacht ben ik er helemaal klaar mee.

We twijfelen nog steeds een beetje. Gaan we rond het vänernmeer en dan langzaam afzakken naar Denemarken. Of gaan we toch nog een stukje Noordelijker, want iedereen zegt dat het daar mooier is. We hoeven nog niet te kiezen, want we kunnen eerst nog een stuk omhoog langs het meer. We rijden naar Gullspång naar een gratis plekje en op het eerste gezicht ziet het er niet heel spectaculaire uit. Aan de overkant van het water is een klein strandje en iets de bult op zit de wc.

Zien jullie de jongens zwemmen?
Het is meer een poepdoos.
In de avondzon schiet ik dit mooie plaatje.

Het is een fijn en rustig plekje en de volgende dag gaan we eerst wat wandelen. Na 15 minuten wandelen komen we erachter dat we de verkeerde kan op zijn gelopen. We lopen terug en tot Max zijn spijt, willen we graag toch ook de juiste kant op wandelen. We hoeven niet eens zo ver tot we zien dat het hier heel mooi is. Er was vroeger een metaalfabriek die het water gebruikte om de ovens heet te stoken. Er zijn allemaal verschillende waterniveau’s en een waterval. Ook is er een museum die laat zien hoe het er vroeger aan toe ging. Wij vinden de waterval vooral heel mooi.

We hebben ook iets geks. Het hoofdboard van de camper, waar alle elektra naartoe gaat en je alles aan en uit kan zetten, reageert niet meer. Alles doet het maar we kunnen niets meer regelen via het scherm. Alsof dat al niet onhandig genoeg is, is het vanavond de tweede avond waarop de koelkast uit gaat tussen 21:00 en 21:30. Het is ons een raadsel waarom dit is. De koelkast werkt op gas en zou geen last moeten hebben van zonne-energie. Met een beetje zoeken en puzzelen kom ik erachter dat het hoofdboard wel werkt als ik de elektra van de waterpomp uit zet. Zou dit zoveel storing geven dat de koelkast hier ook last van heeft?

De volgende ochtend besluiten we twee dingen. We willen toch een stuk verder naar het Noorden rijden en we moeten hulp zien te vinden voor onze camper elektra. We kiezen hierom een camping bij een Nederlands stel. We hopen dat zij ons kunnen adviseren waar we terecht kunnen voor hulp. Ook kunnen we daar aan het stroom om onze koelkast weer goed koel te krijgen.

Solberg Hults Camping

We komen op een hele leuke mini camping terecht. Hier woont een Nederlands gezin en zij hebben hun tuin beschikbaar gesteld als camping. Ze hebben twee dochters en als het ijs eenmaal gebroken is, heeft Fea het super gezellig met de meiden en hun neefje, die er ook is. Casper de eigenaar van de camper wil ook wel even naar onze elektra kijken. Ook weet hij een adres waar we terecht kunnen. Eerst gaan we lekker slapen op deze leuke plek.

De volgende morgen starten we lekker langzaam op. De kinderen spelen met elkaar en alles is heel relaxt, maar er komt af en toe een rotte eieren lucht langs. Niet te harde. In de rest van de tuin ruik ik het niet zo, maar onze camper staat een beetje alleen aan het bos en daar lijkt het vandaan te komen. Met vlagen is het heel sterk. Ik vraag me af of niemand anders het ruikt. Begin van de middag komt Casper om naar de elektra te kijken. We kijken eerst naar de elektra van de waterpomp en daar lijkt inderdaad een kabel kapot. In de camper stinkt het ook naar rotte eieren. Ik vraag aan Casper of het uit het bos komt, maar hij denkt dat wij het zijn. Er springt in mijn hoofd een soort bouwlamp aan, de accu! Casper en ik kijken naar de accu en dat ding is echt gloeiend heet. Casper sluit alle elektra af zodat de accu stopt met werken. We hebben vanmorgen ook het bedrijf dat Casper adviseerde gebeld of hij ook met campers werkt. Als we het zelf niet konden vinden dan had hij vanavond wel tijd en dan moesten we maar bellen. We bellen meteen nadat Casper onze accu er uit heeft gehaald, want wat moeten we nu. Het bedrijf adviseerde om even langs te komen om na te kijken of het aan de accu ligt of aan een storing in de elektra. Ook dit zijn Nederlandse mensen. We moeten alleen even 40 minuten rijden voordat we er zijn. Casper heeft ons een accu geleend zodat we niet zonder stroom staan.

De rit er naar toe levert weer een mooi plaatje op.

We worden super fijn geholpen bij Varmland teknik akuten. We hebben dus twee problemen. De elektra van de waterpomp moet vervangen worden en de accu is overleden. We worden geadviseerd dat we een andere accu kopen in Karlstad. Casper had het toevallig over dezelfde winkel. Voor deze winkel moeten we weer anderhalf uur naar beneden rijden, terug naar het Vänernmeer. We vinden het wel jammer dat we om deze reden weer naar beneden moeten, maar we willen de camperstroom wel zo snel mogelijk weer werkend hebben. Gelukkig mogen we de leen accu van Casper nog even laten zitten. Dankzij zijn accu werkt de koelkast weer als vanouds. Hierdoor kunnen we 1 dag extra bij hun blijven staan en even genieten van hun tuin en de omgeving.

Rick spot een hazelworm in het gras.
We maken weer eens een vuurtje.
Sikkie vermaakt zich ook prima.
We maken een wandeling….
……..
….en genieten van de natuur.

Het is duidelijk nooit saai als je in een camper leeft. Al hadden we dit gedoe met de accu wel willen missen. We hadden hem ook voor vertrek willen vernieuwen, naar het liep toen even anders. De extra dag dat we op de mini-camping kunnen blijven, zijn we allemaal toch een beetje chagrijnig. Morgen gaan we naar Karlstad en hopelijk verloopt het kopen van een nieuwe accu heel soepel en zit hij er ook zo in.

Grijze stip: camping aan het vänernmeer (kinnakulla camping). A: meertje waar we niet mogen slapen. B: Sibiriens Fiske. C: parkeerplaats aan een meertje in Gullspång. D (blauwe stip): de mini-camping. E: Karlstad.

2 reacties op “04-08 t/m 10-08 rotte eieren lucht.”

  1. Erg leuk om jullie hier te hebben gehad.
    Suc6 met de accu en veel plezier en geluk met jullie verdere avonturen!
    Välkommen tillbaka 🙋🏼‍♀️🇸🇪
    Groetjes,
    Fam. de Graaff

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *