14-10 tm 30-10 Het regent, het regent…..

Na alle pret op 13 oktober, begint het op het einde van de avond te regenen. Nu gaan we Portugal meemaken in de regen tijd. Hopelijk worden we er niet minder enthousiast van.
De eerste dag gaat het in ieder geval nog prima. Het is zaterdag, dus we doen niet zoveel en het regent ook niet de hele tijd. Fea en ik rijden even naar de Larder voor ons groente pakket. We lopen even binnen bij Siobhan. Zij hebben tijdelijk een nest kittens omdat de eigenaar op vakantie is. Zelf hebben ze ook net een kitten gevonden. Flokke is nog een beetje voorzichtig en zo beland Feetje met alle beestjes op de bank. Super gezellig.

Kitten nummer 4 is pikzwart.

De mensen hier houden wel van een feestje. Rick is voor Halloween uitgenodigd voor feestje bij een klasgenootje. Door de uitnodiging is er wat commotie ontstaan onder de ouders. Er zal namelijk alcohol op het feestje zijn. Het meisje dat het feestje geeft is pas 14 en op de app hebben ze het over een punch met alcohol en mixjes. Wij en andere ouders vinden het totaal niet nodig dat er alcohol op het feest is. We besluiten dat Rick er niet mag blijven slapen. Als tegengeluid besluit de familie Hubers om zelf een Halloween feest te organiseren voor hun kinderen. Één zonder alcohol. Op het moment dat ze met het idee komt, vind ik een oude teddybeer in de bosjes. Leuk als Halloween decoratie.

Horrorbeer

Maandag gaan we op pad voor Max zijn fiets. We konden hem vrijdagavond niet meenemen, want die paste er niet bij in de auto. Miste we ineens onze camper met handig fietsenrek. Tim wil ook gelijk regenlaarzen en een regenjas kopen. Hij is blij dat het niet meer zo warm is en hij wil graag in de tuin werken. Wij dachten, we halen die fiets, schieten even door de Decathlon heen en dan gaan we op jacht voor een houtkachel, maar het duurt weer extreem lang bij de Decathlon. De jongen van de winkel wilde de fiets nog even nakijken en hij wil er een standaard en spatborden op zetten, maar hij moet ook andere klanten helpen. We zitten er denk wel twee uur te wachten en zijn daarna alweer helemaal klaar met winkelen. We gaan dus de volgende dag op jacht voor een houtkachel. We hebben bedacht dat we wel vast een houtkachel kunnen kopen. Deze kan voor nu in de schuur en zodra we het huis hebben, dan nemen we hem mee. Vandaag hoost het echt als een malle. Wij rijden naar de Agrijola in Pombal, dit is een soort Welkoop. We bekijken alle houtkachels, maar het is toch lastig kiezen. We besluiten het thuis toch eerst verder uit te zoeken. We kopen wel een groot stuk zeil om de binnenkant van de schuur te bedekken. Zo wordt het hopelijk minder vochtig en tochtig in de schuur.

Komende zondag willen we het zonnepanelen pakket ophalen dat we overgenomen hebben van een Belgisch gezin. We willen hout halen om een stellage te maken voor de panelen. Toch is dat even een drempel. In Coimbra is een soort praxis, maar de prijzen zijn er erg hoog en het is 30min rijden. In Espinhal zit een grote houthandel, maar daar spreken ze geen Engels. Ik mis mijn eigen Gaanderse houthandel. Het is echt minder weer, dus onze accu laad heel langzaam op. Hij is laatst zelfs helemaal uitgesprongen. De accu had volgens de app nog 30%, maar ineens was hij binnen 5 minuten leeg. Dat is wel even behelpen dan zeg. Gelukkig sprong alles met het licht worden in de ochtend, automatisch weer aan. Lizzy zette ik in de ochtend maar even in mijn nek in mijn trui om warm te worden.

Dit moet het worden.

Woensdag 18 oktober is dan de dag van mijn eerste handvaardigheid les, aan Max zijn klas. Ik heb er zoveel zin in. Ik vind het niet eens eng. We gaan samen dromenvangers maken en iedereen werkt hard mee. Het werktempo van de kinderen is enorm verschillend. De eerste zijn na deze les al klaar, terwijl andere net de eerste draad gespannen hebben. Ff bedenken hoe ik dat volgende week dan oplos.

Nu we stilstaan lopen we tegen nog een probleem aan. We kunnen onze lpg gasfles niet aan de pomp vullen. Het vullen van een losse lpg-fles is verboden, maar de Portugese flessen passen niet op ons systeem. Hier zit de gasslang met een knelring aan een adapter vast. Wij hebben schroefdraad. We zijn aan het rondvragen of iemand een oplossing weet.
Terwijl we op pad zijn, komt er een app binnen. De Hubers hebben een probleem. Het heeft mega hard geregend vannacht en vanochtend en het water staat tot hun voordeur. Ze hebben hulp nodig voordat het water nog hoger komt te staan. We gaan er snel heen.
Als we bij hun gehuurde huis aankomen, lijkt het erop dat het water alweer aan het zakken is. Het is ook al een uurtje droog. Met zandzakken en een tafel op zijn kant, proberen we het water in ieder geval een andere kant op te lijden. We lopen naar de rivier en dan zien we dat een geïmproviseerde takken dam is weggespoeld. Als we verder langs de rivier lopen, dan zien we dat er een boom in de rivier is gewaaid, dit zorgt ervoor dat het water niet lekker doorstroomt en iedere tak die met de rivier mee stroomt, blijft steken. Hierdoor kan het water nergens heen als het land op. Gelukkig regent het niet meer en zakt het water. Er komt een Portugese vrouw langs die de brandweer gaat bellen. Iemand zal die boom en die aangespoelde zooi weg moeten halen. Gelukkig komt er snel hulp.

Tim is heel vriendelijk bij het tankstation gaan vragen of hij toch de gasfles mag vullen en dat mag. Nu hebben we weer drie weken de tijd om een oplossing voor het gas te zoeken. Ik heb aan de ouder van het alcohol feestje gevraagd, waarom er alcohol op het feest is. Hij geeft als uitleg dat hij het belangrijk vind dat kinderen in een veilige omgeving leren drinken. Ik snap dat het een leuk idee is, maar vraag me af of het zo werkt. Moet je namelijk wel leren drinken? Nu zijn ze echt nog erg jong zijn. Op deze leeftijd kunnen de kinderen ook prima zonder alcohol. Eerst maar leren feesten zonder alcohol lijkt mij. Nu heeft Rick zelf totaal geen interesse in alcohol of andere dingen kwiet kennen ze hier ook natuurlijk). Hij wil gewoon ouwehoeren. We kiezen er toch voor om hem daar niet te laten slapen.

Vrijdag hebben we het halloweenfeestje bij de Hubers. Van overstroming naar feest. Het is even schakelen. De kinderen gaan een film kijken en de ouders mogen gezellig borrelen.

De volgende dag gaan we aan de slag met de pallets voor de stelling voor de panelen. Het is weer even aardig weer. Sowieso is het nog niet koud, alleen heel nat. We hadden graag hout willen halen, maar we stonden voor een dichte deur. De houthandel is hier niet open op zaterdag. De pallets lagen al op het land en die bereiden we vast voor op de rest van het hout.
Ook de volgende dag, bouwen we nog even verder en kijken we hoe we alles moeten aansluiten. Van Steve de verhuizer hebben we een tuinkast over kunnen nemen. Ik ontvang dan foto’s en filmpjes van school van afgelopen donderdag. Het komt van de les Hilarious humanity. Rick heeft er gewoon niets over vertelt haha.

We hebben lekker herfstvakantie en Feetje gaat mee de was doen. We hebben twee wasserettes in de buurt, dus dit gaat altijd prima. Een 9 kilo was kost €5,- en de droger kost €1,50 voor 20 minuten. Met dit natte weer hebben we de droger wel nodig. Daarna hebben we hout gehaald om de stellage voor de zonnepanelen te maken. Met Google Translate en mijn tekening lukte het wel aardig. We hebben in ieder geval een auto vol hout en daarmee kunnen we bouwen.

Na veel Google werk denk ik een oplossing gevonden te hebben voor ons gas. Op Amazon vind ik een adapter die op de Portugese fles past en op onze slang met schroefdraad. Samen met wat zonnepaneel spullen, bestel ik het.

Dinsdag maken we ons bouwwerk af.
Deze moeten we hebben, denk ik.

We zitten alweer op 26 oktober en we gaan weer eens wat huizen bekijken. Er zit totaal geen schot in het huis en vallei waar we verliefd op zijn geworden en we hopen dat een ander plekje ons hart kan stelen. Op facebook marktplaats worden ook huizen gedeeld, want die van de makelaars kennen we ondertussen wel. Ik kom in contact met Hugo. Hij is een startende makelaar en hij wil ons graag helpen. Hij stuurt foto’s van ieder passend huis dat hij kan bedenken. Hij stuurt ook pinpoints van de huizen, dan rijden we er zelf eerst langs. Donderdag, vrijdag en zaterdag bekijken we vanalles.

Eigenlijk bevestigd dit rondkijken naar huizen, hoe graag ik het andere huis met vallei graag wil. Zondag is de glocal markt weer en Hagira maakt onze hoop op het huis er niet groter op. De eigenaresse van de ruïne schijnt nu toch een deel van de grond verkocht te hebben. Die koper bezit nu ineens een heel groot stuk zegt ze. Het klopt niet helemaal wat ze zegt, want die vrouw bezat geen groot stuk, dus kan die man dat ook niet gekocht hebben. Hagira lijkt een beetje op het verhaal heen te draaien. De markt loopt wel heel goed.

Maandag gaat iedereen weer lekker naar school. Even tijd om wat dingen op te ruimen en voor te bereiden. 9 december is er een kerstmarkt en daar mag je ook een workshop geven. Dat lijkt me leuk om te doen. Ik ga kaarten maken met een groep kinderen en een groep volwassenen. Ook ga ik in de schuur een luchtbed opruimen. Daan heeft bij ons gelogeerd en ik wil een spanband om het luchtbed trekken. De spanband lucht onhandig en rommelig onder het luchtbed. Ik geef er een ruk aan en dan komt het andere eind, met het ijzer omhoog en raakt me net onder mijn oog.

Ik ben er even klaar mee hoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *