01-08 tm 04-08 naar de EHBO.

Voordat we vertrekken van de camping pakken we toch nog even een frikandelletje mee. Al hebben we de Zweedse balletjes ook al ontdekt en die zijn ook erg lekker. Toch is er niets lekkerder dan een Hollandse frikandel, vinden de jongens. Als die op is dan gaan we weer op pad. Ik heb een waterval gevonden op de kaart in de richting waar we naartoe willen. We zijn namelijk onderweg naar het vänernmeer. We vinden Zweden niet heel speciaal en hebben eigenlijk wel zin om meer naar het zuiden van Europa te gaan. Toch willen we in ieder geval tot het vänernmeer rijden.

Maar nu dus eerst naar een waterval. Als we er aankomen dan treuzelen de jongens erg in de camper, dus Fea en ik gaan vast op pad. Eerst even plassen, op iedere parkeerplaats is wel een wc te vinden en dat vinden we super geregeld hier. We zien nog geen jongens uit de camper komen, dus lopen we vast door naar de waterval. De waterval is ooit ontstaan bij een aardverschuiving en zo ziet het er ook uit. Er loopt een scheur door het land en in het beginpunt van die scheur komt het water naar beneden. Ze hebben er een mooie trap bij gebouwd zodat je langs de waterval kan lopen en zo de scheur kan oversteken.

Fea en ik vinden het erg mooi om te zien allemaal. We klimmen de trappen omhoog weer op en dan staan we in de tuin van een café. Er is een grote zandbak, dus daar springt Fea meteen in. Ik lees de tekst over de waterval als ik ineens een JOEHOE in de verte hoor. Tim is ook bij de waterval aangekomen. Hij staat met de jongens aan de andere kant van de scheur. We zwaaien naar elkaar en we maken een foto, maar dan zie ik ineens Max die een soort koprolval op het grindpad maakt. Rick en Tim staan nog naar me te zwaaien en ik roep ‘MAX IS GEVALLEN!’. Ze hebben het pas door als ze Max horen brullen. Ik kan niet even naar ze toe rennen, dus wacht even af wat er is. Ineens zie ik aan Tim dat ik naar hun toe moet komen. Beide lopen we vanaf de kant waar we zijn naar de hoofdweg. Rick rent voorop en zodra hij me ziet roept hij: Mam, Max zijn hele knie ligt open. Zodra ik hem zie heb ik even een flashback van de val op zijn kin. Zijn hele broek zit onder het bloed. Ff denken……..Tim wil hem naar de camper brengen en dichtplakken met zwaluwstaartjes……….is het niet te diep/ groot daarvoor……..we staan naast een cafe, eerst ff daar de schade goed opnemen. Daar kunnen we om hulp vragen als we naar een dokter moeten. Ondertussen begint het te hozen, kan er ook nog wel bij. Met een zakdoek deppen we de wond even droog en dan zie ik een groot diep gat, daar moeten wat hechtingen in. Z’n bewegelijke knie blijft nooit mooi geplakt met zwaluwstaartjes. Ik loop naar het cafe en leg uit dat we een dokter nodig hebben voor hechtingen. De mevrouw tekent de weg op een papiertje, op 1 km zit een huisartsenpost. We rijden er meteen heen en als we binnen komen begrijpt de assistente meteen dat we hulp nodig hebben. We moeten heel even wachten tot de zuster tijd heeft om te kijken.

Max roept hier “stom” en zelf probeer ik de bordjes die er hangen te ontcijferen.

Gelukkig zijn we snel aan de beurt. We moeten een formulier invullen met onze gegevens, dat we geen adres hebben is best lastig, maar de zorgverzekering heb ik voor de post op mijn zakelijke postadres gezet, dus vul ik dat in. Ik geef ze Max zijn ID kaart en Europese zorgverzekeringspas en alles is in orde. Na de zuster komt de dokter en ze zeggen wel is, ze worden steeds jonger en hier komt dan ook een piepjonge dokter de kamer in. Ze lijkt gelukkig een stuk relaxter dan de dokter die Max zijn kin hechte. Ze legt 4 mooie knopen in Max zijn knie.

We hoeven niet contant te betalen en over een week moeten we gewoon ergens een huisartsenpost opzoeken om de hechtingen er uit te laten halen. Super dat dit wel vlot en soepel loopt.

We rijden door naar een volgende plek om te staan. Alle gratis plekjes lijken wel aan een meer te zitten en Max is dan ook poepchagrijnig als we op ons nieuwe plekje aankomen, want hij kan voorlopig even niets doen.

We maken er een gezellige middag van zover dat lukt met chagie Max erbij. De verdoving begint ook uit te werken en het doet verrekt veel pijn.

Van Fea maken we een zeemeermin.
Fea en Rick vermaken zich wel.

Sikkie is begin van de avond zo vervelend in de camper en wil er zo graag uit, dat we hem maar even laten gaan. Helaas komt hij niet voor het slapen terug en als ik in mijn bed lig dat hoor ik ineens de auto’s langs schieten. Het was me overdag niet opgevallen dat de weg zo druk is. Ik slaap er echt heel klote door en Sik komt maar niet. Om half 7 ben ik wel uitgeslapen, IK GA HEM ZOEKEN! Ik loop via het strandje eerst naar de wc en dan langs de weg terug, maar zie of hoor hem niet. Ik ga de andere kant op. Wij staan op een soort weiland en naast ons ligt nog een weiland. Het is gescheiden door een slootje. Sik zag ik gisteren nog over het slootje springen, dus ik loop helemaal naar de andere kant van het tweede weiland en verrek daar komt gemauw uit de bosjes. Meneer is super blij met te zien en mauwt me de oren van mijn kop. Samen lopen we kletsend langs de bosjes naar ons weiland. Alleen moet hij even het slootje over. Het is dik begroeit en ik moet er omheen. Hij blijft netjes in de hoek wachten tot ik er omheen ben. We roepen naar elkaar, maar hij gaat er NIET overheen. Rick komt helpen en hij weet dat als je een stukje het bos in loopt dat daar geen slootje meer is. Rick loopt het bos in en Sik volgt hem aan de andere kant. Als Sik ziet dat hij erdoor kan rent hij super blij mauwend naar Rick toe. Samen komen ze uit het bos en zo lopen ze naar de camper. We zijn weer compleet en kunnen weer op pad.

We zijn een beetje doelloos nu Max niet veel kan. Ik zoek wat op museums, maar kan er niet echt enthousiast van worden. Rick had net voor hij kwam helpen zijn telefoon laten vallen en nu wordt duidelijk dat zijn telefoon niets meer gaat doen. Hij is er erg verdrietig van. Hij is ineens al het contact met de wereld kwijt. Ik google op telefoons, is kijken wat die hier in Zweden kosten. Ik denk wel een mooie gevonden te hebben bij de Media Markt. Ik plan een route, eerst water vullen en toilet legen op een camperplaats, dan kattenvlees halen bij de Arken Zoo, dan de Media Markt en dan kunnen we door naar een slaapplek aan een meertje.

We ruimen de camper eerst wat op. Iedereen zat aan een scherm en nu willen we ineens vlot opruimen en Fea weigert iets te doen. Tim kan het even totaal niet hebben en ontploft. We hebben heisa in de camper. *#@£& 🤯🤬. Als de lucht weer geklaard is en de camper netjes, dan gaan we op pad. We gaan mijn hele route af en bij de Media markt hebben we mazzel, want er is verbouwings uitverkoop en Rick koopt een mooie Motorola voor €150,-. Hij is weer in contact met de wereld en klaart daar meteen van op. Ons nieuwe plekje is ook super leuk. Het is gratis en alles behalve een douche is aanwezig. Hier willen we twee dagen blijven. Goed voor het budget en iedereen kan zich hier wel even vermaken. Het weer is alleen wat somber. Een beetje zoals Max zijn humeur. Rick duikt er toch even in, want het is een cola meer!

De volgende morgen wordt Max met een verrassing wakker. Hij droomde dat hij naar de wc was gegaan, maar dat lag nu dus in zijn bed. Ik denk een soort verwerkingsreactie op zijn val, maar Kut, want nu hebben we een nat bed en hebben we een wasmachine nodig. We besluiten naar een camping te gaan en onderweg stoppen we even bij een supermarkt voor boodschappen. We hebben ze vandaag nog niet nodig, maar we hebben het idee dat de grotere supermarkten iets goedkoper zijn dan de kleine en alles is hier net wat duurder dan in Nederland, dus een beetje opletten is wel handig. Onderweg komen we een Willy’s tegen en daar zijn we nog niet geweest, dus die gaan we bekijken. We waren al eerder een Willy’s tegengekomen, maar daar kwamen toen 3 spierbundels uitgelopen in een Fred Flintstone pakje met roze slippers, dus wij dachten dat de Willy’s een of ander sexdinges/vrijgezellenfeest ofzo was. Dat kwam vast door de naam hahaha. Maar Jacquelina vertelde dat het dus een goedkopere supermarkt is.

Vol geladen gaan we weer op pad. Helaas heeft de camping die ik gekozen heb, geen wasmachine. Blijkbaar staat dat fout aangegeven in de park4night app. We gaan verder, want op de app staan genoeg andere campings. Ik zoek er nu één uit aan het vänernmeer, dan hebben we gelijk ons doel voor Zweden bereikt. Helaas is het weer compleet omgeslagen als we daar zijn. Het was eindelijk weer mooi en zonnig, maar nu alweer bewolkt en fris. Die wisseling gaat vrij snel hier in Zweden.

Het vänernmeer

Het is een grote camping en is wat duur, maar er is een wasmachine. We blijven 1 nachtje en dan zoeken we weer een goedkoper plekje. De wasmachine is niet duur, dus we wassen gelijk al het beddengoed. ’s Avonds als de kinderen slapen zitten Tim en ik op het bankje. We horen een hard geklepper en gaan kijken. Het badkamerraampje van de camper stond op een kier en Lientje is hem gesmeerd. Sikkie was eerder al de camper uit geglipt, maar die komt iets later terug om te eten. Lientje zal ook de weg wel weer vinden. We vinden het op een drukke camping niet zo handig als ze er uit gaan. Het zal hun een worst wezen. ’s Nacht worden we wakker van Fea en iets later horen we een kat schreeuwen. Ik ga kijken en loop een rondje rond de bosjes. Ineens zie ik Lientje en ze holt naar de camper, maar in plaats dat ze naar binnen komt, gaat ze onder de camper zitten mauwen. Ze klinkt gek, o jee. Ik ga een zaklamp halen en als ik terug kom kruip ik op mijn knietjes onder de camper en dan zie ik in het licht ineens dat het een andere kat is. Flikker op! Ik ga weer roepen en zoeken, want met een vreemde kat onder de camper is het vragen om gedoe. Gelukkig komt ze aangerend. Ze gaat vol in de ankers als ze de andere kat spot, maar ik kan haar snel pakken en binnen zetten. Gelukkig iedereen is er weer en we slapen nog even lekker verder. We worden in stralend mooi weer wakker en iedereen vermaakt zich buiten.

Met mooi weer is het toch mooier.

De komende dagen gaan we rond het Vänernmeer reizen. We spelen nu eerst nog even op de camping, want we hoeven er pas om 12 uur af en daarna zetten we hem op de parkeerplaats van de camping. Even van het weer genieten voor het weer omslaat.

6 reacties op “01-08 tm 04-08 naar de EHBO.”

 1. Hoi Sandra, Tim en de kinderen, wat onwijs dapper van jullie om deze reis te maken. Ik hoorde vanmiddag dat jullie te volgen zijn via deze blog en heb mij even ingelezen vanaf februari.

  Veel plezier !
  Groeten Ron en Linda

 2. Wat leuk om jullie avonturen mee te lezen! Echt super gaaf en stoer!
  Wij gaan a.s vrijdag met de Zafira naar Kroatië. Ook op avontuur maar dan wat korter😊
  Groetjes!!

  1. Veel plezier in Kroatië, hoe lang gaan jullie? De Zafira ( die missen wij soms best wel) zal jullie vast overal netjes naartoe rijden
   Groetjes van ons 🚐

 3. Superleuk om jullie zo te volgen Sandra! Brent vindt het superleuk om af en toe een foto van Max te zien , hij vraagt me om tegen hem te zeggen: ‘ik mis je maar het ziet eruit dat je het heel leuk hebt daar!’ .
  Groetjes van ons!

  1. Hoi, Max mist Brent ook best wel. Hij zou wel even een dagje naar Gaanderen willen om jullie even te zien. Max plaatst ook wel eens een tiktok @Max.and.Rick.on.tour
   Groetjes van ons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *