01-01 tm 09-01-2023! Een nieuw camperjaar

1 januari dat is toch wel een dag van niets doen. Al was daar in Nederland geen sprake van, want je moet toch ff de familie af voor de goede nieuwjaars wensen. Hier dus lekker niet. We kunnen echt lekker niets doen en dat is ook wel nodig, want het was flink laat geworden. Ook bij de andere camperaars gebeurt niet veel. Iedereen hangt een beetje op een stoeltje in de zon. Toch is er rond de camper van Anne en Ilsa veel beweging en drukte. Tim gaat even polshoogte nemen en wat blijkt: zij gaan vandaag weg en niet omdat ze willen, maar er komt regen aan! Volgens het weerbericht gaat het vannacht en morgen regen en volgens Anne kan dit gebied met 1 bui al veranderen in een modderpoel. Het gonst even door ons kamp heen: moeten we weg? Heeft hij gelijk? De rest van de camperaars besluiten dat het wel mee zal vallen en iedereen gaat weer door met luieren. Wij ook en ik weet het zelfs nog beter, ik ga een dutje doen. Ik weet zeker dat ik anders het kampvuur van vanavond niet haal.

Na een heerlijk avond bij het kampvuur is afgelopen nacht inderdaad de regen gekomen en het was niet weinig. Terwijl ik rond 9:30 wakker aan het worden ben. Hoor ik mensen bij onze camper lopen. Ik kijk uit mijn slaapkamerraam en zie Frank en Denice staan. Zij willen gaan en komen gedag zeggen. Ik heb nog niets aan dus zeg gedag vanuit mijn raampje en draai me nog is om. Ik besluit er toch maar uit te gaan, want er zullen er zo wel meer weggaan. Vandaag is toch de dag dat de meeste gaan. Wij twijfelen nog of we zullen gaan. Het is echt heerlijk hier, maar als alle kinderen weg zijn dan zal het hier wel heel stil worden.

Terwijl ik me aankleed en mijn yoga wil beginnen merk ik dat er toch wel wat aan de hand is buiten. Ik loop naar buiten en Frank en Denice zijn druk met de camper. Frank is van zijn oprijblokken gereden en komt nu geen cm meer vooruit. Ze staan vast. Iets verderop zie ik de camper van Mark en Femke op een gekke plek stil staan. Als ik dichterbij kom, dan zie ik dat zij ook vast staan. Er begint nog een camper te rijden, die achter ons stond. Het lijkt goed te gaan, maar ineens beginnen de wielen te spinnen en staan ze vast. Ehhh dit gaat lekker. In mijn achterhoofd hoor ik Anne die waarschuwde en hem gisteren snel smeerde. Camper nummer vier, van een andere Frank, denkt een veilige route uitgedacht te hebben en begint te rijden. Het eerste stuk gaat goed, maar dan komt hij ook vast te staan. Nu denk je bij jezelf, dat niemand nu nog probeerd om weg te komen, maar……. Een klein groepje van 5 campers waren hoger blijven staan. Twee daarvan zijn deze ochtend al weggereden en de andere drie staan even later ook klaar en rijden zo weg. Dit zorgt ervoor dat Marcel en Maria, die niet ver van dat groepje af staan, ook denken dat het hun wel zal lukken. Ze komen nog geen 2 meter verder voor ze vast staan.

En nu begint het. De campers die vast staan proberen met rubberen matten, sneeuwkettingen en een combi van deze, weg te komen uit de modder. Ik ben natuurlijk niet de beroerdste en moedig iedereen vol enthousiasme aan. 

Ineens rijdt er een rode jeep langs. Iemand rent er achteraan en vraagt of hij wil helpen. De jeep doet wel een poging maar hij spint ook in de modder. Hij beloofd om hulp te sturen. En terwijl wij wachten worden er nog wat trucjes geprobeerd om zelf uit de modder te komen. Er is zelfs nog een camper die het op eigen houtje probeerd. Helaas voor hun, lukte dat ook niet. Wij twijfelen, niet dat we het nu zelf willen proberen, maar als er een trekker komt dan moeten we misschien die kans gebruiken om hier weg te komen.

Spaanse hulp komt natuurlijk pas na de siësta, maar dan komt er een trekker aan. Hij helpt Frank als eerste en daarna Mark. De man op de trekker doet weinig moeite om de campers met beleid uit de modder te trekken. Hij maakt de sleepkabel vast en gaat dan vol gas aan de camper trekken. Het ziet er niet echt fijn uit.

Ook moet er onderhandeld worden over de prijs. We weten dat Frank €20,- heeft betaald, maar bij Mark vroeg de man €50,-, Mark hield voet bij stuk op €30,-. Bij de volgende wil hij weer €50,- maar gelukkig lukt het om het op €30,- te houden. Die Spanjaard wil er even een slaatje uit slaan haha. Wij hebben in ieder geval ons besluit genomen. Wij blijven en wachten nog wel twee dagen tot de grond weer helemaal droog is. De komende dagen wordt er alleen maar zon verwacht. Ons mooie kamp is ondertussen verwoest door moddersporen.

Onderhandelingen over de prijs.
De kinderen vinden het fantastisch.

Naast de vastzittende campers, gaat er nog 1 weg, die zich maar meteen laat wegslepen. Er blijft nog een groep van 7 campers over. Gelukkig op 1 na, allemaal met kinderen. Wij kunnen nog wat flessen water overnemen van een camperaar die zich weg liet slepen. Hij kon onderweg toch meteen nieuwe kopen. Hij had 12 liter voor ons. Nu is alleen onze watertank van de camper nog bijna leeg. Dit kan lastig zijn voor de afwas en de wc. Ik besluit een emmer en afwasbak onder de luifel te zetten, want het is weer gaan regenen. Een andere camperaar doet dat ook. Nadat iedereen is weggesleept en de regen weer de overhand krijgt, wordt het weer rustig in ons kamp en blijven we verder binnen. Tot 18:00uur want dan is het droog en porre we het kampvuur weer aan.

We zetten er nog een bak naast en vangen zo wel 70liter water op.
Nog een modder slachtoffer

Op 3 januari is het weer gezellig in ons kamp. De regen is weggebleven en iedereen is weer buiten. De weg wordt ook even flink geïnspecteerd, want het liefst zouden er nog wat mensen weggaan. Niet perse omdat ze weg willen, maar omdat de boodschappen op raken! In ons kamp staat ook Wim hij is alleen en bouwt zijn eigen camper terwijl hij reist. Hij heeft een 500 liter water tank. Hij stelt voor dat mensen bij hem wat water aftappen als ze het nodig hebben. Alleen Denice en Frank zitten nog met een probleem. De melkpoeder van hun zoontje van 7 maanden is bijna op. Denice wil daarom naar het dorp hier 6km verderop fietsen, om melkpoeder te kopen. Ik stel voor om mee te fietsen, als ik een fiets van iemand kan lenen. Ik heb mazzel, want ik kan een elektrische fiets lenen. We vragen nog even aan iedereen of we iets mee kunnen nemen en gaan meteen op pad.

Het fietsen viel zelfs elektrisch iets tegen, want het was 6km berg op en af, op en af, op en af. Maar het is ons gelukt. Met mega volle tassen komen we weer terug met alle boodschappen. Iedereen kan zo nog een nachtje blijven. Na het fietsen vind ik dat ik wel een bidon douche heb verdient en dat ga ik ook even doen.

Herboren van de douche chille we een tijdje rond. Eind van middag onstaat er een hapjes bij het vuur feestje. Het begint met een kaasje en een worstje, maar uiteindelijk haalt iedereen wat lekkers en Eva zet ineens een grote pan Indiaase Kitscherie neer. Ik haal nog snel de knakworsten en popcorn pan erbij en zo hebben we een heerlijk afterparty van gestrande reizigers.

Na het slapen valt het eigenlijk tegen hoe ver de grond gedroogd is. Het gaat echt super langzaam. Het is snachts ook mega vochtig zonder dat het regent. Ik had de emmer onder het druppelpunt van de luifel gezet en er zat toch 15cm water in. Twee camperaars zijn vandaag toch vastbesloten om te vertrekken. Om 16:00uur wagen ze het erop. Met geglibberd en geglij komen ze weg. Wij en de overgebleven camperaars vinden het wel goed om nog een nachtje te blijven. De dag is nu toch al bijna om. Morgen hoop ik wel dat we weg kunnen.

De opruimploeg komt ook nog even langs.

Via de camper familie app hoorde we dat ze in Spanje drie koningen groots vieren. Ik heb het even gegoogled en je herkent ons Sinterklaasfeest erin: de kinderen schrijven een brief aan de koningen om te vertellen dat ze lief zijn geweest. Deze kan je op de post doen of zelf naar de koningen brengen. Ligt eraan hoe je dorp dit aankleed. Op 5 of 6 januari komen de koningen dan aan. Er is dan een parade waar de koningen snoep en cadeaus uitdelen. De volgende dag hebben de kinderen een gevulde schoen.

Toen wij in El Palmar de Troya stonden, zag ik een loods vol met praalwagens. Ik dacht misschien voor kerst. Of vast voor carnaval, maar die zullen dus voor de drie koningen parade zijn. Ik kruip even in google. El Palmar de Troya heeft 6 januari om 12:00uur de parade. Nu heb ik zelf die ochtend een online cursus voor een mooie coachwerkvorm, die ik onderweg kan gebruiken, die duurt tot 12:00uur. Ik zoek even verder en vindt een parade in Jerez de la Frontera, die is 5 januari om 16:00uur en is dus vandaag!

Gelukkig ziet de grond er weer ietsje beter uit. Zeker na het succes van de twee vertrokken campers gisteren, durven wij het ook wel aan, maar eerst gaan Denice en Frank op pad. Kunnen we mooi weer even kijken hoe dat gaat. Zij stonden nog vast van hun poging om op 2 januari weg te komen, maar met wat hulp van rubber matten, komen ze weg en de rest van de weg lijkt ook aardig goed te gaan. Wij gaan verder met inpakken. Max kan zijn stapel Donald Ducks ruilen met een andere jongen en dan zijn we er bijna klaar voor. We moeten alleen de laatste 3 campers even gedag zeggen.

Ai de schapen komen er weer aan!

De herder en zijn schapen komen weer onze kant op en ze blokkeren dan nog een hele tijd de weg waar we doorheen moeten. Tim springt snel de camper in en gaat snel rijden. Hij gaat naar hoger en droger terein en komt dan terug om gedag te zeggen.

Het is gelukt en samen zeggen we iedereen gedag. Ik krijg er toch een beetje buikpijn van. Wat hebben we het hier fijn gehad! We hebben hier 13 dagen gestaan en super veel lieve mensen leren kennen, mooie verhalen gedeeld en de kinderen hebben zo fijn gespeeld. Zo mag het van mij altijd zijn 🥰. Bedankt lieve reizende gezinnen. Hopelijk kruizen onze wegen zich nog eens.

En nu op naar de supermarkt en de parade.

Terwijl we op de parade staan te wachten, voel ik me niet zo lekker. Tim is rond kerst flink verkouden geweest en Fea had na oud en nieuw even een dag koorts. Ik voel dat er bij mij ook iets hangt. Heb ik ook nog de pech dat als ik Max even bij zijn schouder wil aanraken dat ik geprikt wordt door een bij. Auw!!!!! Als de parade begint vergeet ik gelukkig alles snel.

Tijdens de optocht worden we non stop bekogeld met zuurtjes en er vliegen ook cadeaus van de wagens af. De laatste kar maakt het helemaal bont. Er worden ballen, Barbies, tasjes, speelgoedauto’s, knuffels en ik weet niet wat allemaal het publiek in gegooid. Tim weet ook twee ballen te vangen. Het gezin naast ons heeft er 7 gevangen haha. We hebben ook een enorme zak snoep bij elkaar geraapt. Ik denk dat als ze de helft minder snoep hadden gegooid dat het ook goed was geweest. Halverwege de parade stopte de mensen met oprapen en de hele straat ligt bezaaid. Maar wat een happening was dat. Mocht je ooit op 6 januari in Spanje zijn, bezoek dan even een parade.

Na de parade gaan we opzoek naar een camperplaats. Er zit er één niet ver van waar we zijn, maar als we erlangs rijden dan ziet het er super krap en vol uit we besluiten naar de volgende te rijden. Deze zit bij een mega groot winkelcentrum. Als we aankomen, zien we dat de camperplaats vol zit, maar voor €4,- mogen we een uur de camperplaats gebruiken om te legen en te vullen en we mogen snel allemaal onder de douche voor €1,- voor 5 minuten. Een half uur later staan we dus fris gedoucht weer op de parkeerplaats. We hebben nog geen slaapplek, maar we willen wel even winkelen. Om 21:00uur zijn we uit gewinkeld en ik ben vreselijk moe. We rijden een woonwijk in en gaan daar langs een park slapen.

Ik heb echt een beroerde nacht gehad. Wat ik had voelen hangen in mijn onderbuik kwam er helemaal uit. Dikke koorts en een snotkop en amper geslapen. En ik heb mazzel want ik heb zo die online workshop van 3 uur. Ik stop al mijn laatste energie in de cursus en daarna ben ik helemaal afgedraaid. Ik heb een hele mooie werkvorm geleerd ‘de dierentuin’ hierin ga je visualiserend naar je eigen dierentuin kijken en de beesten die erin wonen. Ik had een beetje een zielige krokodil die rust wilde en hij wilde verzorgd worden. Precies wat ik nu nodig heb! De camper is super vies van ons modder camperen en we hebben mega veel was. Gelukkig is Tim tijdens de workshop als begonnen met opruimen. Ik kruip snel even op bed met een kopje thee. Even later rijden we verder opzoek naar een wasserette. Het is even zoeken, want er is weinig parkeerruimte. Ik help Tim nog even met een wasmand die kant op slepen en dan kruip ik weer in bed. Na de was vinden we snel een plekje om te slapen. Morgen willen we met de veerboot naar Cadiz. Nu dus nog maar even flink slapen voor mij.

We staan direct aan het strand, dus we spelen de ochtend even lekker op het strand. Ik voel me vandaag al ietsje beter. Ik kom er alleen achter dat we de verkeerde parkeerplaats hebben gekozen voor de ferry. We rijden snel naar de andere plek en lopen er heen. Tijdens het lopen merk ik al dat ik me toch minder goed voel dan ik dacht. Geluk bij een ongeluk gaat de ferry pas om 17:00uur weer en moeten we mondkapjes hebben. Twee uur later gaat de ferry dan alweer terug. Dat vinden we allemaal wat krap en gaan we niet doen. Terug bij de camper was dat maar goed ook, want ik wil alweer slapen. Morgen gaat het heel de dag regenen, dus dan willen we ook niet. Ga ik morgen ook nog lekker de hele dag slapen. Maandag gaan we weer een poging wagen en hopelijk ben ik dan weer beter. Voor nu staan we lekker aan het strand en vermaken we ons wel met spelletjes.

4 reacties op “01-01 tm 09-01-2023! Een nieuw camperjaar”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *